Как можем да контролираме апетита на хормонално ниво – лептин

Знаете ли, че определен хормон, които се произвежда от мастните клетки, всъщност стимулира метаболизма ви и казва на мозъка, кога да спрете ...... 2015-03-13T19:22:54+00:00 Здравни Статии

Знаете ли, че определен хормон, които се произвежда от мастните клетки, всъщност стимулира метаболизма ви и казва на мозъка, кога да спрете да ядете? Колкото и невероятно да звучи този хормон лептин, прави точно това. Много е важно да поддържате оптимални нива на лептина в организма за да бъдете здрави и да нямате проблеми с излишните килограми.

 

Обикновено, когато мастните клетки са пълни с хранителни вещества, лептинът се секретира и навлиза в мозъка , като му казва да потисне апетита, което води до усещането за ситост. Ако нивото на лептин е твърде ниск, вероятно имате малко телесни мазнини или страдате от недохранване.

 

При този хормон е много важен баланса, т.е. високите нива на хормона водят до повишени нива на кръвната захар, повишено секретиране на инсулин и до намаляване на чувствителността на клетките към лептина, което от своя страна ще доведе до повишен апетит и дори напълняване.

 

Някои храни съдържат лептин в себе си, но за съжаление, той не може да бъде абсорбиран през червата за да осигури оптимални нива в клетките. Но има храни които повишават чувствителността на клетките към хормона лептин и по този начин можем да подсигурим оптимални количества лептин за клетките, ускоряване на метаболизма, потискане на апетита и безопасен контрол на теглото на хормонално ниво.

 

Лептинът влияе върху апетита освен чрез въздействие върху мозъка, но и чрез потискане на хормоните, които повишават апетита ни.

 

Ето някои храни, които ще ви помогнат да повишите чувствителността на клетките към лептина:

 

1. Храни богати на протеини – самите белтъчини повишават чувствителността на клетките към лептина и по този начин консумацията на храни богати на протеини ще ви държи сити за по-дълго време. Тези храни могат да бъдат от растителен или животински произход като: месо, риба, фасул, леща, ядки, яйца и др.

 

2. Рибата богата на мазнини – тя съдържа големи количства омега-3 мастни киселини и много витамини, които повишават чувствителността на клетките към лептина, което от своя страна води до по-лесно регулиране на телесното тегло, намалено ниво на “лошия“ холестерол и здраво сърце.

 

3. Цинк – много изследвания са показали, че хората с недостиг на лептин всъщност имат недостиг на цинк, и е установено, че хората с наднормено тегло много често страдат от недостиг именно на цинк. Най-добрият начин да се повиши чувствителността на клетките към лептина е като се увеличи количеството на цинка чрез включване на говеждо месо, какао, ядки, морски дарове и тиква в диетата ви.

 

4. Зелени зеленчуци – те съдържат повечето от необходимите хранителни вещества, без нежеланите мазнини. Зеленчуци като зеле, броколи и спанак са особено полезни за тялото ви, тъй като те също са богати на фибри. Фибрите повишават нивата на лептин и намаляват нивата на “лошия“ холестерол.

 

Ако искате да имате контрол върху теглото си, то трябва да имате контрол върху хормона лептин, които е отговорен за вашия апетит и желание да приемате определено количество храна.

 

 

Източник: www.webmd.com; articles.mercola.com; authoritynutrition.com
Източник снимка: www.123rf.com