Как можем да се заразим с хепатит С

Както виждате, ежедневните контакти не са рисковани. "Коефициентът на предаване между хората в домакинството вероятно е малко над нулатата", казва Хауърд Дж. Уорман, доктор 2018-12-30T11:51:53+00:00 Здравни Статии

Хепатит С се разпространява само при контакт с кръвта на заразен човек. Хепатит С не може да се разпространява чрез:

 

Кашлица
Кихане
Прегръщане
Целувка
Кърмене (освен ако зърната не са напукани или кървят)
Споделяне на прибори или чаши
Случаен контакт
Споделяне на храна и вода

 

Както виждате, ежедневните контакти не са рисковани. „Коефициентът на предаване между хората в домакинството вероятно е малко над нулатата“, казва Хауърд Дж. Уорман, доктор по медицина в Колежа по хирургия  на Колумбийския университет в Ню Йорк.

 

Въпреки това, хепатит С може да се разпространява чрез кръвта. Следователно следвайте тези общи предпазни мерки:

 

Не споделяйте самобръсначки, четки за зъби, ножици за нокти или каквото и да било друго, което може да има контакт с кръвта на болния. Покрийте всички отворени рани с бинтове.
Внимателно изхвърляйте тампони, салфетки, различни тъкани, използвани превръзки и всичко останало, което може да има заразена кръв върху себе си.

 

Ако сте болен от хепатит С, не трябва да дарявате  кръв, органи, тъкани или сперма.

 

Хепатит С може да се разпространява чрез полов акт, но това рядко се случва. И това е изключително рядко явление сред моногамните двойки. Всъщност,  рискът от полово предаване на хепатит С между моногамни двойки е толкова нисък, че дори не се препоръчва използването на презервативи. Също така, няма данни, че хепатит С се разпространява чрез орален секс.

 

Ако обаче имате няколко партньори, трябва да вземете предпазни мерки. Използването на презервативи не само предпазва партньорите ви от хепатит С, но и ще ви предпази от други опасни заболявания, като ХИВ и хепатит Б.

 

Възможно е бременната майка да зарази бебето с вируса, но рискът е малък. Вероятността на предаване на вируса от майка на дете е около 5%. Вирусът се разпространява при раждането и няма начин да се намали рискът.