Камилско сено

Камилско сено

Trigonella foenum-graecum   Сем. Leguminosae – Бобови

 

гръцко сено, гръцки сминдух, врачанска префирия, сминдух, тилчец

 

ОПИСАНИЕ:  Едногодишно културно тревисто растение. Стъблото е до 60 см високо, разклонено, изправено или полегнало. Листата са тройни. Листчетата са яйцевидни или яйцевидно-продълговати, заоблени, в горната си част слабо назъбени, тъмнозелени отгоре, сивозелени отдолу, с дръжки, в основата на които се намират малки, сраснали с листната дръжка прилистници. Цветовете са жълтеникавобели, приседнали, разположени по 1 до 2 в пазите на листата. Чашката е сраснала в къса тръбица, 5-делна. Венчето е бледожълто. Флагчето е  без нокът. Тичинките са 10, 9 от които са сраснали е една е свободна. Ладийката е тъпа на върха. Плодът е дълъг, изправен или подвит, слабо сплескан отстрани, обикновено многосеменен, гол боб, постепенно завършващ в човка, 3 пъти по-къса от дължината му. Растението е със силна специфична миризма.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В източните райони на Средиземноморието и Азия. Главни производители  на семената са Франция, Северна Африка (Мароко, Тунис, Египет, Етиопия), Сирия, Пакистан, Индия, Китай. У нас се култивира на ограничени площи в окръзите Великотърновски, Михайловградски и др. Тук-там растението се среща и като подивяло.

 

ДРОГА: Семената

Съдържат до 0,38% алкалоида тригонелин, до 18% никотинова киселина, сапонини (диосгенин, тигогенин, гитогенин), до 30% слузни вещества, до 0,05% холин, рутин, горчиви вещества, незначително количество етерично масло, до 10% тлъсто масло, до 27% белтъчни вещества, витамин C, а в семената обвивка – танини. Установено е също, че семената съдържат в голямо количество диосгенин – подходяща  суровина за неговото промишлено производство.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Антидиабетично

Гръцкият сминдух е бил познат още на старите гърци и на египтяните. Култивирали са го заради семената, които са били употребявани за храна на човека и за домашните животни. Семената се употребяват в нашата народна медицина като противодиабетично средство, за възбуждане на апетита и при PP-авитаминоза: по 1 чаена лъжичка на ситно счукана дрога се залива с 1 чаена чаша вряща вода, оставя се да ври 10 минути, прецежда се и се пие по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

Външно 1 супена лъжица на ситно счукани семена се варят 10 минути с малко вода, за да се получи каша, след което още топла се налага върху циреи, фурункули, гнойни рани, екземи и др.

Водният екстракт от плодовете на растението е народно инсектицидно средство.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: – wikipedia