Капсаицин, или как лютото може да бъде полезно за здравето ни

Обичате ли пикантни и люти храни? Знаете ли, че тези храни действително могат да бъдат полезни за вашето здраве. Веществото капсаицин, който 2019-01-02T23:33:29+00:00 Здравни Статии

Обичате ли пикантни и люти храни? Знаете ли, че тези храни действително могат да бъдат полезни за вашето здраве. Веществото капсаицин, който се намира в лютите чушки всъщност е полезно за нашето здраве. То е отговорно за лютия вкус на чушките. В днешно време, капсаицинът се използва външно и вътрешно за лечение на различни болежки.

 

Ето с какво е полезен капсаицинът за здравето ни:

 

1. Капсаицинът намалява болката – той блокира определен невропептид, които провежда сигналите за болка до мозъка. Научните изследвания показват, че капсаицинът може да облекчи главоболието, мигрената и синусовите болки.

 

2. Той действа като противовъзпалително средство – друго предимство на капсаицина е, че може да се бори с възпалението. Това го прави полезен компонент в лекарства срещу псориазис, артрит и диабетна невропатия.

 

3. Той понижава „лошия“ холестерол – капсаицинът е известен с това, че понижава „лошия“ холестерол, високото кръвно налягане и предотвратява намаляването на еластичността на артериите. Това го прави полезен за сърцето и средство, което може да предотврати инфаркт, ако се консумира редовно.

 

4. Той може да предпази храносмилателната система от различни заболявания – благодарение на своите антибактериални свойства, капсаицинът се бори с инфекциите в червата и увеличава производството на храносмилателни ензими в стомаха. Консумирането на храни с високо съдържание на капсаицин може да доведе до по-здрава храносмилателната система.

 

5. Капсаицинът увеличава метаболизма и изгаря мазнините – той има термогенни свойства, което означава, че повишава метаболитната активност. Вашият метаболизъм ще се ускори след 30 минути, след като сте консумирали капсаицин. Голяма част от днешните добавки за изгаряне на излишните мазнини съдържат определено количество капсаицин. Някои експерти казват, че горещото усещане при консумирането капсаицин може да доведе до намаляване на апетита, което може да доведе приемането на по-малки количества храна.

 

6. Капсаицинът убива раковите клетки – изледвания са показали, че капсаицинът потиска растежа на раковите клетки на простатата.