КАРБУНКУЛ

Това е остро, гнойно възпаление на кожата, засягащо разположени един до друг космени фоликули.

 

 

КАРБУНКУЛЛечебна комунига/жълта комунига/(Melilotus officinalis) – прилага се при карбункули и фурункули. За външно приложение (компреси, промивки) се използва запарка, която се получава, като 2 супени лъжици дрога се заливат с 500 мл кипяща вода, след което се поставя за 20 минути в добре затворен съд. Запарката се употребява студена. За ускоряване „узряването” на циреи се препоръчват и компреси с накиснати в растително масло цветчета на комунига. За външно приложение главно при фурункули и карбункули може да се използва смес по равни части цветове от лайка, надземната част на комунигата и листа от ружа – 3 до 5 супени лъжици от сместа се заливат с неголямо количество кипяща вода, след което горещата кашиевидна маса се поставя в марля и се налага болното място.

 

КАРБУНКУЛНевен (Calendula officinalis) – използва се под формата на маз и чрез намазване с пресен сок, добит от свежо растение.

 

 

 

 

 

 

КАРБУНКУЛЕдролистен жиловлек (Plantago lanceolata) – прилага се чрез налагане 1-2 пъти на ден.

 

 

 

 

 

 

КАРБУНКУЛСиня жлъчка (Cichorium intybus) – прилага се перорално. Използват се 2 чаени лъжички корени за чаша вряла вода.

 

 

 

 

 

 

КАРБУНКУЛДюля (Cydonia oblonga) – правят се намазвания със слуз, получена от цели семена и вода.