Лечебната сила на подправката кардамон

Кардамонът се използва като подправка за обогатяване на вкуса и аромата на храната. Кардамонът е отличен източник на минерали .... 2015-09-06T11:48:51+00:00 Здравни Статии

Кардамонът се използва като подправка за обогатяване на вкуса и аромата на храната. Кардамонът е отличен източник на минерали като калий, калций, сяра, магнезий, желязо и манган. Освен това съдържа редица витамини като витамин С, рибофлавин, ниацин и др.

 

Кардамонът има лечебен ефект и може да се използва като антисептично, диуретично, карминативно, експекториращо, тонизиращо и подобряващо храносмилането средство.

 

Благодарение на многобройните си лечебни действия кардамонът може да ви бъде от голяма полза:

 

1. Кардамонът е ефективен при лош дъх в устата – развитието на различни бактерии и микроорганизми в устата води до появата на лош дъх. Благодарение на антибактериалните свойства на кардамона ще можете да се справите с неприятния дъх. Просто сдъвчете малко кардамон след всяко ядене или когато трябва да сте със свеж дъх. Другият вариант е да си направите чай от кардамон, с който да си жабурите устата или пък можете да пиете 2 пъти на ден.

 

2. Кардамонът помага на тялото да се изчисти от токсините – той е богат на антиоксиданти, които улесняват изхърлянето на токсините. Освен това, кардамонът съдържа манган, който унищожава свободните радикали. Когато тялото ви е изчистено от токсините то е по-енергично, имунната система метаболизмът са в оптимално състояние.

 

3. Кардамонът регулира сърдечния ритъм – това действие на ароматната подправка се дължи на съдържащите се в нея калий, калций и магнезий. Калият е основен компонент на телесните течности и клетки. Калият е необходим за поддържането на нормален сърдечен ритъм и кръвно налягане. Кардамонът предотвратява съсирването на кръвта и образуването на тромби. Пийте чай от кардамон 2 път на ден за здраво сърце.

 

4. Ароматната подправка подобрява състоянието на бъбреците – това се дължи на диуретичното действие на кардамона, което води и до понижаване на кръвното налягане. Кардамонът помага за изхвърлянето от организма на натрупаните в бъбреците калций и урея. Редовната консумация на подправката ще ви помогне да се справите с различни проблеми свързани с бъбреците и пикочния мехур като: камъни в бъбреците, болки при уриниране, нефрит, чести позиви за уриниране и др.

 

5. Кардамонът подобрява апетита – подправката стимулира храносмилането, премахва подуването и киселините в стомаха, стимулира отделянето на стомашни сокове, което води до по-добро храносмилане и повишен апетит. Ако нямате апетит, добавете малко смлян кардамон към храната и сдъвчете малко от подправката.

 

 

Източник: https://www.organicfacts.net; www.thehealthsite.com; www.herbwisdom.com
Източник снимка: www.pixabay.com