Картоф

Картоф

Solanum tuberosum L. Сем. Solanaceae – Картофови

 

барабой, кромпир, патат, постно яйце

 

ОПИСАНИЕ: Едногодишно тревисто растение. Кореновата система е сравнително добре развита. Голям брой корени са разположени в горните почвени слоеве на дълбочина 30-40 см. Отделни корени достигат и до по-голяма дълбочина. Освен същински корени се развиват и столони ( подземни стъбла), които дават начало на новите клубени. Стъблата, израснали от клубените, са до 80 см високи, труръбести или обли, с крилообразни придатъци, зелени или с антоцианова пигментация. Листата са прекъснато текоперести, по-тъмно или по-светлозелени, отгоре голи, отдолу ситно ресничести, с набръчкана в различна степен повърхност. Цветовете са събрани в малоцветни връхни грозодове. Чашката е 5-листна. Тичинките с 5. Плодникът е съставен от 2 плодолиста и с горен яйчник. Плодът е почти сферична, тъмнозелена ягода, с много дребни семенца. Растението се размножава вегетативно.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:  Растението се отглежда в повече от 2000 сорта в различни части на земята, като броят им продължава да расте ежегодно. Основните площи с картофи са съсредоточени главно в Северна, Западна и Централна Европа, на терени, където климатът е по-прохладен и по-влажен, на по-леки почви.

 

ДРОГА: Клубените

Клубените съдържат до 76% вода и 24% сухи вещества, в състава на които влизат: нишесте, захари, белтъчини, минерални соли, аминокиселините аланин, аргинин, аспарагинова и глутаминова кислеина, валин, каротиноиди. В клубените е доказано съдържанието на витамините В1, В2 и С, витамин К, витамин РР и пантотенонова киселина. Съдържанието на соланин в клубените е незначително, но е установено, че при престояването на клубените на слънце кожицата им позеленява и съдържанието на соланин се увеличава.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: В нашата народна медицина сварените клубени от картофи се използват във вид на топли лапи за налагане върху циреи. Пресните клубени, нарязани на филийки и посипани с малко чисто смляно кафе се прилагат в нашата народна медицина за налагане върху слепоочията при силно главоболие. Получен чрез пресуване на свежите клубени пресен сок се използва като средство против хроничен хиперацидитет, диспепсия, спастичен запек, стомашни           язви и др, при смущения в храносмилането.

Картофеното нишесте е с високи вкусови качества и е полезно за храна на деца, особено поради съдържанието в него и на калций.

Картофеното нишесте се прилага и във вид на пудри при кожни възпаления, при които действа оздравително, понеже премахва триенето на кожата в дрехите. Освен това то подсушава възпалените места по кожата и по този начин ускорява оздравителния процес.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: A. Masclef – commons wikimedia