Карфиолът ни предпазва от сърдечно-съдови заболявания и рак, вижте как

Карфиолът е богат на витамин С, 100 г от него съдържат витамин С, което е повече от дневното препоръчително количество от този витамин ... 2015-01-11T22:20:13+00:00 Здравни Статии

Карфиолът е богат на витамин С, 100 г от него съдържат витамин С, което е повече от дневното препоръчително количество от този витамин. Дори леко сварено, карфиолът запазва част от витамините, като 100 г съдържат 55 мг витамин Д.

 

То може да се консумира сурово в салати (като така количеството на витамин С е максимално), ако искате да готвите с него е добре да го задушите за кратко време за да запазите полезните витамини и минерали в него.

 

Карфиолът има естрогенна активност – засяга нивата на естроген, женски хормон, който играе основна роля в развитието на хормонозависимият рак на гърдата. Жените, които редовно консумират карфиол имат по-нисък риск от развитие на рак на гърдата.

 

Тъй като съдържа каротин и хлорофил, карфиолът има ефект при предотвратяването на рака на белия дроб, които е често срещано заболяване при пушачите.

 

Има проучвания, които са показали, че яденето на големи количества карфиол може да помогне за предотвратяване на клетъчните изменения в гърдата .Ускоряването на метаболизма на естрогена води до по-ефективното му изхвърляне от организма и по този начин се предотвратява развитието на възелчета.

 

Поради съдържанието на фибри се намалява ефекта на канцерогенните вещества, антиоксидантите и други противоракови вещества (особено индола) намаляват клетъчната пролиферация и образуването на полипи, които водят до рак на дебелото черво.

 

Разтворими фибри намаляват абсорбцията на холестерол и нивата му в кръвта. Намалява опастността от атеросклероза и по този начин се понижава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

 

 

Източник: www.trueactivist.com; www.nutrition-and-you.com; www.medicalnewstoday.com
Източник снимка: www.pixabay.com