Кафето може да ни предпази от депресията

Според открития, публикувани в Archives of Internal Medicinе, кафето има превантивната роля спрямо депресията. Авторите на изследването обаче само предпола 2018-07-06T10:20:50+00:00 Здравни Статии

Жените, които пият две или повече чаши кафе на ден са по-малко склонни към депресия, според проучване…

 

Според открития, публикувани в Archives of Internal Medicinе, кафето има превантивната роля спрямо депресията.

Авторите на изследването обаче само предполагат, че това може да е резултат от кофеина, който би могъл да промени процесите в мозъка, предаде ВВС. Те отдават ефекта на кофеина, тъй като са установили, че безкофеиновото кафе не предизвиква същия ефект.

 

Изследването е обхванало повече от 50 хил. американки, но експертите препоръчват допълнителна работа по темата, за да може по-добре да се разбере връзката между кафето и депресията.

Те подчертават, че е и прекалено рано, за да се препоръчва на жените да пият повече кафе с цел подобряване на настроението.

Кафето може да ни предпази от депресията

Получените резултати потвърждават и се свързват с изводите на много изследвания в тази област, правени преди. Например, учени са установили, че рискът от самоубийство е по-нисък при хората, които пият кафе.

 

 

Експертите предполагат, че основната роля е на кофеина, известен с подсилване на чувството за благосъстояние и енергия.

 

 

Някои учени предоставят различна гледна точка, отчитайки, че хората, склонни към депресия, сами избират да не пият кафе, именно заради съдържанието на кофеин.

 

Един от най-честите симптоми на депресията е нарушен сън, а кофеинът може да влоши това състояние, тъй като е стимулант.