Кафето на гладно може да навреди на здравето ви

Пиенето на кафе на гладноможе да доведе до раздразнение, подуване и възпаление на червата, но по-важното е, че може да възникне рак ..... 2015-09-13T12:25:40+00:00 Здравни Статии

Кафето има много ползи. То е пълно с антиоксиданти и може да помогне за предотвратяване на заболявания, като рак на дебелото черво. Антиоксидантите, които са в кафето също се срещат и в плодовете.

 

Всъщност мнозина предупреждават, че когато се пие кафе на празен стомах, това може да има неблагоприятно въздействие върху организма.

 

Много хора твърдят, че не могат да се справят през деня без чаша кафе, което да ги тонизира. Все пак, изследванията сега показват, че кафето не трябва да се пие на празен стомах веднага след събуждане. Помислете за това. Една чаша черно кафе ще стимулира секрецията на солна киселина в храносмилателния тракт, ако бъде изпита преди да се консумира храна. Ефектите ще бъдат усетени най-вече от тези, които страдат от гастрит.

 

Гастритът представлява възпаление на лигавицата на стомаха – причинява се от продължителна употреба на стомашни дразнители като алкохол, нестероидни противовъзпалителни лекарства и аспирин. Други причинители на заболяването могат да бъдат бактерията Хеликобактер пилори, прекомерната секреция на солна киселина, автоимунни заболявания и консумирането на някои разяждащи лигавицата вещества.

 

Някои хора, които не страдат от това заболяване може да си кажат, че не е голяма работа, но въпреки това трябва да се замислят, защото дори и при тях могат да възникнат проблеми със стомаха ако пият кафе на гладно.

 

Солната киселина разгражда храната в стомасите ни. Преждевременната й активация може да затрудни усвояването на протеините след обилно нахранване. Това може да доведе до някои здравословни проблеми.

 

Пиенето на кафе на гладноможе да доведе до раздразнение, подуване и възпаление на червата, но по-важното е, че може да възникне рак на дебелото черво. Докторите казват, че е най-добре да се консумира кафе един час след като сте се събудили и след като сте хапнали нещо.

 

Никога не консумирайте кафе веднага след събуждане, тъй като нивото на кортизол в организма бързо ще се увеличи. Кортизолът е отговорен за поддържане на състоянието на бодрост, но това е и хормонът на стреса.

 

Кафето на празен стомах ще увеличи вероятността от подуване на корема, повръщане и увеличаване на киселините. Но ако първото нещо, от което имате нужда е кафе, поне сложете малко мляко.

 

 

Източник: positivemed.com; www.homehealthyrecipes.com; yourfoodmatters.com
Източник снимка: www.pixabay.com