КАШЛИЦА

Това е физиологичен защитен рефлекс възникващ в резултат на дразненето на дихателните пътища от секрети, дразнещи вещества, чужди частици и микроби и помага за спокойното дишане на организма.

 

 

КАШЛИЦАБалканска пищялка(Angelica pancicii Vandas) – притежава спазмолитично действие. Прилага се при кашлица. Две чаени лъжички нарязан корен се вари с една чаша вода в продължение на 10 минути, прецежда се и се изпива на няколко пъти.

 

 

 

 

КАШЛИЦАМалък зимзелен (Vinca minor L.) – прилага се при кашлица. Народната медицина препоръчва използването на отвара: 1 супена лъжица ситно нарязани листа се заливат с чаша вода; сместа се вари в продължение на 20 минути; получената отвара се изпива за един ден, разделена на 3-4 порции.

 

 

 

КАШЛИЦАКонски кестен (Aesculus hippocastanum) – плодовете се препоръчват при кашлица с жилави храчки. 50 г наситнени плодове от кестен се накисват в 500 мл 50 градусова ракия или водка. От получената тинктура се пият по 30-40 капки 3-4 пъти дневно.

 

 

 

 

КАШЛИЦАГорски слез/камиляк, молоха/(Malva sylvestris) – притежава спазмолитично и противокашлично действие. Прилага се при кашлица. Настойка от листа: взема се 1 супена лъжица оситнени листа, които се заливат с 200 мл студена вода. След престой от около 5 часа настойката се прецежда и се пие на глътки 2-3 пъти през деня.

 

 

КАШЛИЦАКъпини (Rubus sp. diversa) – вино от плодовете на къпината, получено чрез подсилване със захар, се прилга затоплено при кашлица.

 

 

 

 

 

КАШЛИЦАСмокиня (Ficus carica) – притежава противовъзпалително и противокашлечно средство. Сварени с мляко плодове се използват при кашлица.

 

 

 

 

 

КАШЛИЦАГрадинска чубрица (Satureja hortensis) – нашата народна медицина използва градинската чубрица при кашлица. Три чаени лъжички ситно нарязана дрога се залива с 2 чаши вряща вода и след изстиване запарката се прецежда – доза за 1 ден.

 

 

 

 

КАШЛИЦАЛечебна ружа (Althaea officinalis) – притежава омекчаващо, отхрачващо и противовъзпалително действие. Прилага се при упорита кашлица, магарешка кашлица, бронхити и трахеити. Една-две супени лъжици ситно нарязани корени се извличат с 500 мл студена вода в продължение на 1 ден. Полученият извлек се прецежда, подсладява се малко и се пие по една супена лъжица на всеки 2 часа.

 

 

ЕвкалиптКАШЛИЦА (Eucalyptus globulus) – прилага се при кашлица, задух. Една супена лъжица листа от евкалипт се запарват с 500 мл вода и така приготвената запарка се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

 

 

 

 

КАШЛИЦАМедуница (Pulmonaria officinalis) – притежава отхрачващо и противовъзпалително средство. Прилага се за облекчаване на кашлицата. Две супени лъжици оситнена и изсушена дрога се заливат с 500 мл гореща вода и киснат 2 часа. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3-4 пъти дневно.

 

 

 

КАШЛИЦАПодбел(Tussilago farfara) – притежава отхрачващо, омекчаващо и противовъзпалително средство. Подбелът действа противовъзпалително и отхрачващо при остри и възпалителни процеси на дихателната система, облекчава експекторацията, успокоява кашлицата, кашличните пристъпи, особено нощем. Една супена лъжица сухи листа се заливат с 400 мл гореща вода и се оставят да киснат 1 час, след което запарката се прецежда и се пие по 1 супена лъжица 4-6 пъти на ден като отхрачващо средство.

 

КАШЛИЦАСиня хвойна(Juniperus communis) – прилага се при кашлица. Две чаени лъжички ситно нарязани плодчета се заливат с две чаени чаши вряща вода. След изстиване течността се прецежда и се сварява със захар на водна баня до получаване на сироп, от който се приема по една чаена лъжичка преди яден 3 пъти на ден под контрола на лекар.