Кестени – ако искате да сте здрави, включете ги в менюто си

Кестените са добри на вкус и осигуряват много ползи за здравето ни, поради наличието на основни хранителни вещества като витамини, минерали, антиоксиданти 2016-05-27T00:22:59+00:00 Здравни Статии

Сладките кестени са добри на вкус и осигуряват много ползи за здравето ни, поради наличието на основни хранителни вещества като витамини, минерали, антиоксиданти, въглехидрати и т.н. Кестените са богати на витамин Б1, витамин Б2, витамин Б6 и фолиева киселина. Фолиевата киселина е необходима за производството на червени кръвни клетки и синтеза на ДНК. Освен това печените или варени сладки кестени са богати на танини и пектин.

 

Здравословни ползи на кестените:

 

1. Кестените са добър източник на антиоксиданти, които са необходими на организма за борбата със стареенето на кожата и вътрешните органи. Антиоксидантите убиват свободните радикали, които увреждат тъканите и клетките в човешкото тяло.

 

2. Кестените регулират процеса на задържане на вода в организма – те имат балансиращ ефект в организма, поради наличието на достатъчно количество калий и по-малко количество натрий, като по този начин помагат за регулирането на водно-електролитния баланс в организма. Задържането на течности в тялото ни е предпоставка за развитието на високо кръвно налягане.

 

3. Кестените са отличен източник на енергия – в 100 гр кестени се съдържат 76 грама въглехидрати и само 3 грама мазнини. Въглехидратите са важни за снабдяването на организма с енергия. Всеки един процес в организма изисква енергия, затова кестените са толкова полезни за здравето ни.

 

4. Кестените са ефективни срещу анемия – тя обикновено възниква в резултат на недостиг на желязо. Консумацията на кестени е много ефективен начин за намаляване на риска от анемия поради наличието в тях на желязо и мед.

 

5. Кестените регулират електролитния баланс в тялото ни – това се дължи на факта, че съдържат калий и магнезий в кестените.

 

6. Консумацията на сладки кестени ни предпазва от запек – те са отличен източник на фибри. Диетата богата на фибри ще помогне на храносмилателната система да работи по-ефективно, ще стимулира перисталтиката и по този начин ще се предпазите от възникването на запек.

 

7. Кестените не съдържат глутен те са напълно подходящи за хора, които страдат от глутенова непоносимост. Глутенът при някои хора причинява стомашно-чревни разстройства.

 

8. Кестените стимулират производството на червени кръвни клетки – това се дължи на факта, че кестените са богати на фолати. Консумацията на кестени, ще ви зареди с фолиева киселина, която е жизненоважна за производството на нови червени кръвни клетки.

 

ЕТО РЕЦЕПТА ЗА ВАРЕНИ КЕСТЕНИ ТУК:

 

 

Източник снимка: www.pixabay.com