Киноа – ползи за здравето

Киноа всъщност не е зърнена култура, а свързана със семейството на червеното цвекло и спанака. Независимо от това, обаче, здравосло .. 2015-01-04T09:36:17+00:00 Здравни Статии

Киноа всъщност не е зърнена култура, а свързана със семейството на  червеното цвекло и спанака. Независимо от това, обаче, здравословните ползи са подобни на тези на истинските зърнени култури в които семената съдържат незаменими аминокиселини, белтъчини, калций, минерали и витамини. Ето десет от ползите за здравето на киноата:

 

1.Киноата съдържа всички незаменими аминокиселини – тъй като е отличен източник на протеини, тя съдържа всичките осем незаменими аминокиселини, от които тялото ви се нуждае, за да функционира правилно. Това го прави чудесна алтернатива на месото, ако сте на вегетарианска диета и премахва необходимостта да се вземат добавки.

 

2. Тя съдържа лизин – киноата е естествен източник на аминокиселината лизин, която обикновено се намира в добавки, направени за хора, които се опитват да изградят чиста мускулна маса. Същата аминокиселина се смята за отлично средство за укрепване на имунната система и помага за защита срещу редица болести.

 

3. Киноата помага за балансирането на нивата на кръвната захар – яденето на киноа ви помага за стабилизарането на кръвната захар. Добавянето на киноа към сладки храни, ще ви помогне да избегнете рязкото повишаване на кръвната захар и в същото време ще зареди организма ви с така необходимата му енергия.

 

4. Тя не съдържа глутен – въпреки, че не се отнася към зърнените култури киноата може да ги замести по отношение на хранителната стойност и фибри. Киноата е една чудесна алтернатива на пшеничните продукти, ако сте на безглутенова диета.

 

5. Киноата е отличен източник на флавоноиди – флавоноидите, обикновено се намират в изобилие в горските плодове. Флавоноидите спомагат за поддържане на сърдечно-съдовата система в добро състояние и ни предпазва от развитието на сърдечни заболявания.

 

6. Тя помага за справянето с излишните килограми – ако сте на диета, киноата ще свърши чудесна работа и може да бъде отличен заместител на зърнените култури. Тя е с високо съдържание на протеини, витамини и фибри, а ниското съдържание на калории я правят отличен избор ако сте на диета.

 

 

Източник: www.whfoods.com; www.mindbodygreen.com; wholegrainscouncil.org
Източник снимка: www.en.wikipedia.org