Киселец – здравословни ползи и защо трябва да го включим в пролетното си меню

Киселецът прилича изключително много на спанака и лапада, но въпреки това повечето от нас го пренебрегват и не го включват в здравословното си меню. 2016-03-30T11:49:34+00:00 Здравни Статии

Киселецът прилича изключително много на спанака и лапада, но въпреки това повечето от нас го пренебрегват и не го включват в здравословното си меню. Той е известен също като кисела трева и съдържа главно оксалова киселина, която придава характерния кисел вкус на това растение. Научното наименование на киселеца е Rumex Acetosa и то расте главно в Европа и Северна Азия. Листата на киселеца могат да се консумират като салата или като допълнение към  различни ястия като пилешко месо и супи.

 

Ето с какво е полезен киселеца за нашето здраве:

 

1. Киселеца е много полезен за здравето на пикочните пътища – той притежава диуретично действие и следователно увеличава диурезата (отделянето на урина). Следователно е полезен при лечението на инфекции на пикочните пътища. Но тъй като има високо съдържание на оксалова киселина не трябва да се консумира в големи количества.

 

2. Киселецът е полезен за поддържането на здрави кости – съдържа големи количества калций, който е много важен за костите. Затова листата на киселеца са много подходящи за хора страдащи от артрит и при жените на възраст над 40 години. Киселецът помага за предотвратяване на остеопороза.

 

3. Киселецът поддържа косата ни здрава – тъй като киселецът е богат на витамини, е подходящ за лечение на суха и изтощена коса. Той също така помага за укрепване на космените фоликули. Затова е подходящ за лечение на косопад и плешивост.

 

4. Киселецът лекува запек – листата му притежават изразен слабителен ефект и е подходящ за лечението на запек. Не трябва да прекалявате с количеството, тъй като прекомерната консумация може да доведе до диария.

 

5. Киселецът стимулира имунната система – той съдържа големи количества витамин С, който помага за стимулиране на имунната система. Листата на киселеца притежават антибактериални свойства, които помагат на организма да се бори с различни бактериални инфекции.

 

6. Листата на киселеца помагат за изхвърлянето на токсините от организма – те съдържат антиоксиданти, флавоноиди и протокатехинова киселина, които помагат в отстраняването на токсините от организма и по този начин киселецът очиства организма от натрупаните отпадъчни продукти и токсини.

 

7. Киселецът ни помага да отслабнем  – поради факта, че почти не съдържа калории и мазнини, а в същото време е богат на витамини и минерали, киселеца е изключително подходящ за тези, които искат да отслабнат.

 

 

Източник: www.thekitchn.com; gracelinks.org;
Източник снимка: www.wikipedia.org