Китайски лимонник

Китайски лимонник

Schizandra chinensis BAILL. Сем. Magnoliaceae – Магнолиеви

 

ОПИСАНИЕ: Красиво увивно листопадно двудомно растение. Стъблото е до 15 м дълго, сравнително тънко до (до 1,5 см в диаметър), увиващо се около дърветата и околните предмети. Коренището е силно развито, с множество излизащи от него леторасли. Кората на младите растения е светлокафяв, а при по-старите тъмнокафява. Листата са последователни, блестящи тъмнозелени отгоре, светлозелени отдолу, елипсовидни, обикновено разположени по няколко в китка, с клиновидни основи, на върха заострени, по периферията назъбени, с розови или червеникави дръжки. Цветовете са разделнополови, единични, с дълги дръжки, отначало розови, после бели, жълтеещи при увяхване, събрани в гроздовидни съцветия, които при образуването на плодовете увисват. Семената, листата и кората от стъблата имат специфичен вкус и миризма. Цъфти през юни. Плодовете узряват през септември-октомври.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Диворастящо се среща в Източна и Северна Азия, Далечния изток, Североизточен и Централен Китай, голяма част от Япония и почти в цяла Корея.

 

ДРОГА: Плодчетата

Плодовете, семената и корите от стъблото съдържат тонизиращите вещества схизандрин и схизандрол. Меката част на плода съдържа захари, а така също и етерично масло, смолисти вещества, витамин С и др. Семената съдържат тлъсто масло. Дрогата съдържа още до 11% лимонена, до 8% ябълчна и до 0,8% винена киселина, до 9% монозахариди, дъбилни и белтъчни вещества, витамин С и др. Семената съдържат до 34% полуизсъхливо тлъсто масло и една смола с неуточнен състав.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Използва се още от дълбока древност в народната медицина на Русия, Китай и Корея като стимулиращо и тонизиращо средство на централната нервна система при преумора, психически разтройства и др. Прилага се във вид на тинктура или във вид на прах от плодовете и семената като стимулиращо сърдечната дейност и дишането лекарствено средство, за подобряването на зрението,  при физическа и умствена умора и при понижаване общия тонус на организма. Действието настъпва до 40 минути и трае до 4-6 часа, като постепенно отслабва. Не е установено натрупването  му в организма при продължителна употреба.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: commons wikimedia