Кленовият сироп повишава ефективността на антибиотиците

Ново изследване представя кленовият сироп в нова светлина, а именно като средство за повишаване ефективността на съществуващите ... 2015-08-24T13:25:15+00:00 Здравни Новини

Ново изследване представя кленовият сироп в нова светлина, а именно като средство за повишаване ефективността на съществуващите антибиотици. Учените са установили, че силно концентрираният кленов сироп може да неутрализира определени болестотворни бактерии като по този начин засилват ефекта на антибиотиците.

 

Изследователите се надяват, че чрез включването на концентриран екстракт от кленов сироп в състава на антибиотиците ще успеят да намалят препоръчителната ефективна доза на тези антибиотици.

 

Учените използвали обикновен кленов сироп, от който направили концетриран екстракт с изолирани в него фенолни съединения. След това добавили екстракта към редица болестотворни микроорганизми като Ешерехия коли и протеус мирабилис в лабораторни условия и установили, че екстрактът забавил растежа на бактериите.

 

Когато екстрактът бил комбиниран с антибиотик, той бил още по-ефективен в унищожаването на бактериите.

 

Кленовият сироп въздейства върху защитната мембрана на бактериите като я прави пропусклива и уязвима за антибиотиците като по този начин се повишава ефективността им.

 

Изследванията са още в начален стадий, но пък обнадеждаващи. Предстоят изследвания за ефективността на кленовия сироп при пациенти в реални условия.

 

 

Източник: www.nutrilover.com
Източник снимка: www.pixabay.com