Клъстига

Клъстига

Portulaca oleracea L. Сем. Portulaceae – Тученицеви

 

тлъстига, тлъстица, тученица

 

ОПИСАНИЕ: Едногодишно тревисто растение. Стъблата са пълзящи или приповдигащи се, сочни, вилужно разклонени от основата си, до 50 см дълги, голи. Долните листа са последователни, а горните – почти срещуположни, всичките приседнали, продълговато обратно яйцевидни, до лопатовидни, тъпи, стеснени в основата си, месести, лъскави. Цветовете са дребни, единични или по 2-3, приседнали по разклоненията на стъблото или в пазвите на листата. Чашелистчетата са две, дълги до 4 мм, с тъп изпъкнал гребен ръб, в основата сраснали в къса тръбица. Венчелистчетата са 5, жълти, обратно яйцевидни, слабо сраснали в основата, до 8 мм дълги. Тичинките са 7-12. Плодът е обратно яйцевидна или кръгла кутийка. Семената са черни, бъбрековидни, до 0.5 мм дълги.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В западна и Източна Европа. У нас се среща като рудерално растение по богатите и обилно навлажнените почви из равнините и полупланинските ни области, често като плевел из окопните култури, край пътищата и сградите, из лозята и другаде на много места в страната до около 1000 м надморска височина.

 

ДРОГА: Надземната част

Съдържа до 2,2% азот съдържащи субстанции, субстанции съдържащи тлъстини и слуз, безазотни екстрактивни вещества, до 2% целулоза и до 2,2% минерални вещества. Листата са богати на витамин С и витамин А. Установено е също в дрогата съдържание на незначителни количества алкалоиди и глюкозиди, някои горчиви вещества, багрила, които обагрят в тъмночервено, а също и захари, смолисти вещества, органични киселини и следи от етерично масло. В дрогата е установено съдържанието и на флавони и кумарини. Семената съдържат глицеридите на палмитиновата, стеариновата, бегеновата, олеиновата, линолевата и линоленовата киселини. Дрогата съдържа още ситостерол и други още неуточнени субстанции.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Като слабително и пикочогонно средство в нашата народна медицина: по 5 г на ситно стрита дрога се залива с 1 чаена чаша вряща вода, оставя се да изстине и се прецежда. Доза за 1 ден. Същата доза се използва и против скорбут.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: www.BioLib.de, commons wikimedia