Кога да се тревожим от промените в апетита?

Ако изведнъж усетите, че апетитът ви се е променил: рязко намалява или постоянно сте гладни, не игнорирайте тези признаци.Възможно е ...... 2014-10-17T08:30:29+00:00 Здравни Статии

Ако изведнъж усетите, че апетитът ви се е променил: рязко намалява или постоянно сте гладни, не игнорирайте тези признаци.

 

Възможно е тялото да ви сигнализира за болестни промени, които са опасни, предупреждават от medikforum.ru. Ето 6 възможни казуса с променения апетит, които се нуждаят от споделяне с лекар:

 

* Губите апетит и постоянно сте уморени. Ако постоянно се чувствате преуморени и не ви се хапва нищо, може би развивате хипотиреоза – състояние, причинено от недостиг на хормони от щитовидната жлеза. Едно кръвно изследване, назначено от специалист, ще установи дали това е така. Ако хипотезата се потвърди, ще ви помогне хормоно заместителната терапия.

 

* Губите апетит, усещате промени във функционирането на чревния тракт. Ако не ви се хапва нищо и забелязвате кръв в екскрементите, урината или повръщате и я откривате и там, прилошава ви – може би развивате злокачествено заболяване. Незабавно идете на лекар и ако съмненията се потвърдят – шансовете са толкова по-големи, колкото по-рано започнете специалната терапия.

 

* Нямате апетит, откакто пиете определени лекарства. Някои медикаменти причиняват този ефект – хапчета при ракови заболявания, антибиотици, обезболяващи. Посъветвайте се с лекуващия за възможна смяна на медикамента.

 

* Имате вълчи апетит, но заедно с това ви мъчат постоянна жажда и безсъние. Допустимо е да става дума за хормонални нарушения. Идете при специалист и направете изследванията, които той ще ви препоръча. Възможно е лечение.

 

* Апетитът ви расте; забелязвате, че раните по тялото ви зарастват бавно. Почти сигурно е, че става дума за диабет. Изследвайте стойностите на кръвната си захар. Диабетът от втори тип в ранен стадий може да се блокира чрез промени в стила на живот и хранене.

 

* Апетитът ви расте, откакто гълтате определени хапчета. Такъв е страничният ефект от лечение с кортикостероиди, някои антидепресанти и противоалергични. Непременно се консултирайте с лекар; в повечето случаи състоянието е преходно.

 

 

Източник: www.kak-da.com
Източник снимка: Ambro/freedigitalphotos.net