Кое растение замества аспирина, като повлиява болката и възпалението

Ако мразите да пиете лекарства, а ви мъчи примерно главоболие, то тогава трябва да хапвате редовно боровинки. Те могат да .... 2015-06-20T23:49:09+00:00 Здравни Статии

Ако мразите да пиете лекарства, а ви мъчи примерно главоболие, то тогава трябва да хапвате редовно боровинки. Те могат да заместят употребата на аспирина като:

 

– намаляват силата на болката

– подтискат възпалението

– предпазват от образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове.

 

Като цяло, фитохимичните съединения в боровинките, помагат да се отървете от вредните за тялото ни свободни радикали и по този начин, ни защитават срещу ракови болести, състаряване, дегенеративни заболявания и инфекции.

 

Освен това, изследвания показват, че хлорогеновата киселина в тези плодове, помага за регулиране нивата на кръвната захар при захарен диабет тип II. Пресните боровинки, съдържат малко количество витамин C, витамин А и витамин Е. Като цяло, тези витамини работят като мощни антиоксиданти, които неутрализират вредните ефекти на свободните радикали върху организма ни.

 

Боровинките съдържат салицилат. Именно това вещество може да предизвика алергия.

 

Ето и някои от най-често срещаните алергични симптоми.

 

1. Подуване на езика, устните, лицето и гърлото.
2. Поява на червени обриви по кожата. Тези алергични обриви изчезват след около 24 часа.
3. Поява на анафилактичен шок – той се характеризира с подуване на гърлото, ниско кръвно налягане, сърцебиене и задух.

 

КАКВИ ТРЯБВА ДА СА БОРОВИНКИТЕ ПРЕДИ ДА СИ ГИ КУПИМ.

 

1. В магазините търсете свежи боровинки с гладка кожа, на цвят синьо-лилави до синьо-черни. Избягвайте меките, спаружени и натъртени плодове, както и тези с признаци на мухъл.

 

2. След като ги закупите, поставете ги в пластмасова купа и ги съхранявайте в хладилника. Съхранени по този начин, те ще се запазят в продължение на една седмица.

 

Чаят от боровинки е ефективен при диабет. Той се прави от върховете на изсушените млади клонки, които са в етап на цъфтеж и по тях има смола. Те се сушат около 15 дена.

 

 

Източник: www.strongliving.com; www.wikihow.com; www.en.wikipedia.org
Източник снимка: www.pixabay.com