Кожни акари (демодекс) – как да установим тяхното присъствие и начини за тяхното унищожаване

Те са род акари, които обитават кожата, особено мастните жлези и космените фоликули. Има десетки видове от демодекс акарите, които ... 2015-07-11T22:53:24+00:00 Здравни Статии

Те са род акари, които обитават кожата, особено  мастните жлези и космените фоликули. Има десетки видове от демодекс акарите, които използват различни бозайници като гостоприемници.

 

Жизненият цикъл на тези акари е много кратък, толкова кратък, че телата им дори не притежават отделителни органи. Те се хранят с бактерии, размножават се, снасят яйца, а след това умират в рамките на две седмици от тяхното излюпване.

 

В един момент, когато броят им нарасне рязко, се появяват различни субективни оплаквания от страна на гостоприемника.

 

Предупредителните сигнали за свръхрастежа на този вид акари върху кожата.

 

Тези акари се смятат за виновниците, отговорни за появата на розацеята,  гъбичните инфекции по кожата и тенията.

 

Прекаленото размножаване води до натрупването на мъртви акари в мастните пори, което от своя страна води до тяхното запушване и неправилно функциониране. Наличието на акари по кожата може да се прояви със следните симптоми:

 

– Зачервяване и подуване на кожата
– Запушени пори (акне и черни точки)
– Обрив
– Силен сърбеж и усещане за парене
– Загуба на коса

 

Ето няколко за съвета за това как можем да се отървем от неприятните акари:

 

1. Масло от копър – то се получава от семената и други части на растението копър и е много ефективно за премахване на кожните акари. За лечение, сложете не повече от две капки в различни продукти за коса, като например шампоани и балсами, перилни препарати и ги използвайте както обикновено. Съществуващите акари ще умрат и използване на маслото ще предотврати новото опаразитяване.

 

2. Карамфилово масло – то е едно от най-добрите средства за лечение на екзема, която може да възникне в резултат на опаразитяването с акари. То е невероятен природен домашен лек, който е полезен при  безброй заболявания, включително и такива причинени от кожните акари. Смесете няколко капки карамфилово масло с една супена лъжица кокосово масло и нанесете върху засегнатата област.

 

3. Консумирайте храни съдържащи серни съединения – сярата е друго ефективно средство срещу кожните акари.  За да сте сигурни, че приемате безопасни количества сяра хапвайте повече лук, чесън и яйца, особено жълтъците.

 

4. Масло от риган – това масло е много ефективно с борбата с акарите. Смесете маслото с една супена лъжица зехтин или кокосово масло и нанесете върху засегнатата област два пъти на ден.

 

5. Масло от кимион – то унищожава акарите и по този начин елиминира причинителя на различните заболявания, до които води наличието на кожните акари. Маслото от кимион може да се използва локално върху кожата по същия начин, както маслото от риган или да се добави шампоани, сапуни или праха за пране.

 

 

Източник: https://en.wikipedia.org; www.growyouthful.com; www.dailymail.co.uk
Източник снимка: www.pixabay.com