Козе мляко – аналог на майчиното мляко и домашен лек против болести

Козето мляко е едно от най-здравословните храни, особено когато става дума за млечни продукти. Неговата химическа структура е изключително .. 2016-03-21T04:22:29+00:00 Здравни Статии

Козето мляко е едно от най-здравословните храни, особено когато става дума за млечни продукти. Неговата химическа структура е изключително сходна с това на майчиното мляко.

 

Изследователи от университета на Гранада са открили, че козето мляко изобилства от хранителни вещества полезни за здравето. Те са установили, че козето мляко има много хранителни вещества, които го правят аналог на кърмата.

 

От векове, по целия свят козето мляко се е използвало не само за храна, но и като помощно средство при лечение на редица заболявания като бронхит, алергиите, за укрепване на имунната система, лечение и укрепване на белите дробове …

 

През цялата история на човечеството козето мляко се препоръчва за укрепване на имунната система, лечение и укрепване на белите дробове при туберкулоза. Козето мляко може да бъде добър съюзник в борбата срещу стреса.

 

То съдържа витамини В1, В2, В6 и В12, които помагат за укрепването на  нервната система. Козето мляко има отличителен вкус и аромат, които се дължат на свободните мастни киселини.

 

Козето мляко е богато на калций и фосфор, които са важни за здравината на костите, цинк и селен, мощни антиоксиданти, които поддържат имунитета на тялото ни. Испанските учени препоръчват козе мляко за хора, които страдат от анемия, причинена от липсата на желязо в кръвта. Козето мляко стимулира по-доброто усвояване на желязото в организма и възстановяването на хемоглобина.

 

Това мляко е богат източник на биоразградимите калций, желязо, фосфор и магнезий и ги съдържа в по-високи концентрации в сравнение с кравето мляко.

 

Друга особеност на козето мляко е наличието на конюгирана линолова киселина в млечната мазнина. Все повече и повече проучвания, показват антиканцерогенния ефект на линолова киселина, поради което многобройни проучвания са потвърдили, че козето мляко е много важно за предотвратяване на рака.

 

Поради факта, че козите ядат кората на растенията, млякото им е богато на силиций, който е минерал, който спомага за здрава кожа, коса, нокти и нервната система.

 

То съдържа множество протеини, богати на незаменими аминокиселини, широка гама от витамини и не съдържа трудно смилаеми мазнини. Не само, че е по-лесно за храносмилане от кравето мляко, но козето мляко съдържа по-малко лактоза, така че може да бъде консумирано от хора чувствителни към лактозата.

 

 

Източник: www.eatlifewhole.com; draxe.com; www.fitday.com
Източник снимка: www.pixabay.com