Кои витамини и минерали трябва да приема една жена за да бъде здрава

Нуждите от хранителни вещества на всеки човек не са абсолютно същите. Мъжете се нуждаят от едни витамини и минерали, а в същото време женското 2016-03-16T22:29:44+00:00 Здравни Статии

Нуждите от хранителни вещества на всеки човек  не са абсолютно същите. Мъжете се нуждаят от едни витамини и минерали, а в същото време женското тяло се нуждае от други витамини и минерали поради факта, че жената минава през различни периоди в продължение на целия и живот. Ето кои нутриенти трбява да приема една жена за да бъде здрава и щастлива.

 

1. Фолиева киселина – тя е особено важна за жените в детеродна възраст, но и останалата част от жените трябва да се възползват от този витамин. За жените в детеродна възраст е важен витамин, защото той ще осигури здравословна бременност. Липсата на фолиева киселина може да доведе до увреждания на плода. Освен хранителните добавки, които съдържат фолиева киселина, може да си набавите този нутриент от зелените зеленчуци, черния дроб и др.

 

2. Желязо – то е важно за растежа и развитието. Недостигът на желязо може да доведе до умора, безсъние и липса на концентрация. Железото е отговорно за съхраняването и пренасянето на кислорода в тялото. Жените губят определено количество кръв по време на менструация, което води до загуба на желязо, тъй като желязото се намира в кръвта. Добри източници на желязо са червеното месо, броколите, бъбреците, бобът и черния дроб.

 

3. Калций – той е важен минерал за поддържане на костите и зъбите здрави и силни. Калцият е необходим през целия живот и дори още повече при жени над 35 години, когато се засилва загубата на калций. Калцият е отговорен за облекчаване на симптомите при предменструален синдром. Добри източници на калций са мляко, сирене, спанак, зеле, бадеми, и черен боб.

 

4. Витамин Д – този витамин е много важен, но повечето жени не го получават в достатъчни количества. Повечето жени получават витамин Д от слънцето, но това не винаги е толкова лесно или пък достатъчно. Ако живеете на място, което няма достатъчно слънце, е добра идея да приемате хранителни добавки съдържащи витамин Д. Този витамин е от полза за настроението, здравето на гърдите и абсорбцията на калций, която е важна за костите и зъбите.

 

5.  Магнезий – той участва в много  химичните реакции в тялото. Той е важен хранителен елемент за нервите, мускулния тонус и поддържането здравината на костите. Той също така предпазва жените от развитието на остеопороза. Магнезият може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и регулира кръвното налягане. Източници на магнезий са тиквените семки, спанакът, черният боб и бадемите.

 

6. Витамин Е – той се намира главно в мазни храни, като масла, ядки и семена и е мощен антиоксидант. Витамин Е се бори със свободните радикали, нестабилните кислородни молекули, които се образуват в резултат на нормалния метаболизъм и излагане на силни ултравиолетови лъчи, замърсяване на въздуха, както и цигарения дим. Витамин Е е от ключово значение за силна имунна система и здрави очи и кожа.

 

Една жена на възраст над 19 се нуждае от 15 милиграма витамин Е всеки ден, така че се уверете, че хапвате бадеми или слънчоглед всеки ден.

 

7.  Фибри – те помагат за поддържането на нормална перисталтика и предотвратяване на други чревни проблеми, включително дивертикулит. Жените между 19-50 години се нуждаят от 25 грама фибри на ден, а жените над 51 години и по-възрастните се нуждаят от 21 грама на ден. Някои от най-добрите източници са плодовете и зеленчуците, пълнозърнест хляб и зърнени храни, както и пълнозърнести храни като просо, киноа, ечемик, див ориз и др. Богатите на фибри храни помагат за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и рак.

 

Витамините и минералите са необходими на всеки, но жените трябва да бъдат сигурни, че приемат достатъчно от тях, тъй като те преминават през бременност, менструация и диети, които може да изтощят организма.

 

 

Източник: www.allyou.com; www.webmd.com; www.everydayhealth.com
Източник снимка: www.pixabay.com