Кои плодове и зеленчуци са най-замърсени с пестициди?

Повечето от вас ще си кажат може би, че това са данни, които са валидни за САЩ и това не ни касае, но не е така. Нашето земеделие все повече се отдалечава от 2016-04-23T22:10:45+00:00 Здравни Статии

Ягодите са плодовете, които притежават едни от най-полезните качества за здравето ни като: ниско съдържание на захар, отличен източник на фибри и антиоксиданти, създава естествена защита за кожата ни срещу слънцето. За голямо съжаление, използването на различни пестициди и отрови в земеделието водят до замърсяването на всичките плодове и зеленчуци, които са толкова полезни за нашето здраве. Вече замърсени, такива плодове и зеленчуци не само, че не ни помагат да бъдем по-здрави, а точно обратното, превръщат се в причина за различни болести.

 

До скоро ябълките държаха първенството за най-високо съдържание на пестициди, но отскоро ягодите заемат първото място според проучване. Изследвания са доказали, че ягодите могат да съдържат до 17 различни видове пестициди в зависимост къде са отглеждани.

 

Важно е да се отбележи, че дори и след като се измият или обелят, нивата на пестицидите в плодовете и зеленчуците остава сравнително високо.  Това е така, защото много пестициди са системни, което означава, че се натрупват в тъканите на плодовете и зеленчуците. Най-много пестициди има в следните плодове и зеленчуци:

 

1. Ягоди
2. Ябълки
3. Нектарини
4. Праскови
5. Целина
6. Грозде
7. Череши
8. Спанак
9. Домати
10. Сладки чушки
11. Чери домати
12. Краставици

 

Ето някои от данните от 2014 на Министерството на земеделиетото на САЩ:

 

– 98 % от пробите на ягоди, праскови и нектарини са показали наличието на поне 1 пестицид
– Изследването на грозде и чушки са показали наличието на 15 вида пестициди
– Изледваните проби ягоди са показали наличието на средно по 5 вида пестициди във всяка проба.

 

Повечето от вас ще си кажат може би, че това са данни, които са валидни за САЩ и това не ни касае, но не е така. Нашето земеделие все повече се отдалечава от това, което е било преди много години. В днешно време пестицидите са средството за получаване на по-богата реколта и реализирането на по-големи печалби.

 

Ето какво могат да ни причинят пестицидите на здравето ни, избора оставяме на вас:

 

1. Синдром на хиперактивност

2. Рак на мозък, простата и други видове рак

3. Болест на Паркинсон

4. Повишена пропускливост на чревната стена

5. Аутизъм

 

Пестицидите, в комбинация с ГМО-растенията, консервантите, изкуствените оцветители и всичките останали подобрители, които се съдържат в храната ни, подлагат организма ни на безброй токсични вещества, които унищожават здравето ни бавно и незабелязано.

 

Източник: https://en.wikipedia.org; www.panna.org; www.niehs.nih.gov
Източник снимка: www.pixabay.com