Кои продукти могат да заменят кафето

Кафето и енергийните напитки вече са станали за нас най-добрите приятели, което, за съжаление , не винаги е от полза за организма. Екс ... 2014-07-12T20:11:35+00:00 Здравни Статии

Кафето и енергийните напитки вече са станали за нас най-добрите приятели, което, за съжаление , не винаги е от полза за организма.

 

Експерти от Европейската диетична асоциация определят три продукта, които помагат за ободряване без излишно възбуждане на нервната система, пише lady.siteua.org .

 

 

 

Кои продукти могат да заменят кафето1. Първото място е за зеления чай . Той съдържа теанин, способен да усилва активността на мозъка. Освен това кофеин и катехин се съдържат в зеления чай в по-голямо количество, отколкото в кафето , но действат по-меко. Действието на чаша зелен чай трае почти половин ден и много рядко води до прекомерна възбуда.

 

 

 

Кои продукти могат да заменят кафето2 . Второ място, колкото и да е странно, може да се даде на говеждото, а и на пилешкото и пуешкото. Такова месо съдържа много протеини и аминокиселини , които влияят върху нивото на допамина и норадреналина.
Тези хормони помагат за доброто настроение и укрепват силата. Консумацията на месо поне три пъти на седмица по 150 г увеличава количеството на желязото в кръвта.

 

 

Кои продукти могат да заменят кафето3. Тъмният горчив шоколад подобрява концентрацията. 40 грама тъмен шоколад има ефекта на 200 грама червено вино. За активиране работата на мозъка може да се ползва и какао (какаото понижава кръвното налягане и е по-полезно за хипертониците от кафето) .

 

 

 

 

 

Източник: www.30dumi.eu
Източник снимка: adamr/freedigitalphotos.net
Снимка 1: zirconicusso/freedigitalpghotos.net
Снимка 2: franky242.freedigitalphotos.net
Снимка 3: dan/freedigitalphotos.net