Кои хормони не позволяват на жените да отслабват

Хормони на щитовидната жлеза - намалената активност на щитовидната жлеза е много характерно сред жените. Хипотиреоидизмът е отговорен 2016-04-01T20:15:58+00:00 Здравни Статии

Сигурно сте опитали всичко с идеята да отслабнете и да се чувствате добре в тялото си, но не успявате да постигнете целта си? Защо тогава не обърнете внимание на вашите хормони? Жените срещат трудности, когато решат да отслабват през всички фази на живота им поради хормонален дисбаланс, силно желание за хапване и бавният метаболизъм . Тези трудности могат да бъдат свързани с предменструален синдром (ПМС), бременност, менопауза или ежедневният стрес. Изследвания показват, че апетитът, загубата на тегло, метаболизъмът и женските хормони са неразривно свързани.

 

Хормоните влияят на жените във всички възрасти и имат голямо влияние върху техния биологичен цикъл и всекидневният им живот. Но, как хормоните влияят върху напълняването?

 

Сега ще ви представим хормоните, които са отговорни за напълняването при жените:

 

1. Хормони на щитовидната жлеза – намалената активност на щитовидната жлеза е много характерно сред жените. Хипотиреоидизмът е отговорен за напълняването при жените. Най-честите симптоми включват умора, непоносимост към студ, наддаване на тегло, суха кожа и запек. Повишаване на теглото е резултат от забавянето на метаболизма на тялото.

 

2. Естрогенът – той е женският полов хормон. По време на менопаузата, нивото на естроген се понижава, което води до увеличаване на теглото, по-специално в коремната област. Мастните клетки са друг източник на естроген, който преобразува калориите в мазнини. Това също може да доведе до затлъстяване.

 

3. Прогестеронът – по време на менопаузата се наблюдава понижение в нивата на прогестерон в тялото. Пониженото ниво на този хормон всъщност не води до образуване на подкожни мазнини, но предизвиква задържане на вода и подуване на корема при жените. В резултат на това отново се наблюдава покачване на теглото поради задържането на течности.

 

4. Тестостерон – някои жени страдат от хормонално нарушение, наречено синдром на поликистозните яйчниците. Това повишава нивото на тестостерон, което води до увеличаване на теглото, менструални смущения, окосмяване по лицето, акне и безплодие. Тестостеронът е отговорен за мускулната маса при жените. Поради намаляването на нивото на тестостерон по време на менопаузата се наблюдава забавяне на метаболизма, което следователно води до увеличаване на теглото.

 

5. Инсулин – хормонът инсулин се произвежда от бета-клетките на панкреаса. Инсулинът е отговорен за регулиранете на обмяната на мазнините и въглехидратите в организма. Инсулинът позволява на тялото да използва глюкозата за енергия. Високото ниво на инсулин в кръвта, допринася за повишаване на теглото.

 

6. Хормона на стреса, кортизол – повишаването на теглото може да е в резултат на  хормона на стреса, кортизол. Високите нива на кортизол в кръвта води до повишен апетит и последващо увеличаване на теглото. Стресът и липсата на сън са две основни причини за високото ниво на кортизол в кръвта.

 

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да избегнете напълняването. Загубата на тегло никога не е било лесно. Въпреки това, прилагането на тези промени в начина на живот и хранителните навици може да ви помогнат да постигнете целите си по-бързо, отколкото си мислите!

 

Нека диетата ви да е  с ниско съдържание на въглехидрати
Хранете се само когато сте гладни и на равни интервали от време
Избягвайте алкохола и газираните напитки
Правете упражнения редовно, физическата активност е в основата на дълготрайното отслабване
Спете поне по 8 часа на денонощие
Избягвайте стреса
Консумирайте по-малко хлебни и млечни продукти
Пийте достатъчно вода

 

 

Източник: https://www.pinterest.com; www.prevention.com; www.34-menopause-symptoms.com
Източник снимка: nenetus/www.freedigitalphotos.net