Кои храни трябва да избягваме при често подуване на стомаха

Подуването не е необичайно състояние при повечето от нас. Най-малко 1 на всеки 10 души се е оплаквал от симптоми свързани с подуване на стомаха. 2015-06-07T21:07:04+00:00 Здравни Статии

Подуването не е необичайно състояние при повечето от нас. Най-малко 1 на всеки 10 души се е оплаквал от симптоми свързани с подуване на стомаха. То най-често се свързва с това, какво ядем и как го ядем.

 

Причина за подуването на корема може да бъде бързото и нервно хранене. Затова трябва да се опитаме да се храним по-бавно, да дъвчем по-дълго време, по тази начин ще се предпазим и от преяждане, тъй като мозъкът ще ни каже навреме, че сме сити и не ни е необходима повече храна.

 

Дъвченето помага за раздробяването на храната на ситни парченца и по този начин улесняваме храносмилането, докато ако поглъщаме храната на големи хапки, това със сигурност ще доведе до подуваме на корема.

 

Ето кои храни трябва да избягваме или да намалим тяхното количество за да избегнем неприятното подуване на корема:

 

– Млечни продукти – тези, които са с непоносимост към лактозата, обикновено имат някаква форма на подуване на корема. Ограничете количеството на приеманото мляко, кисело мляко, сирене и сладолед. Ако храносмилането е проблем, може да замените обикновеното мляко с кокосово или бадемово такова.

 

Аспержи, броколи и зеле– яденето тези храни в умерени количества е най-добрият начин да избегнете подуването. Комбинацията на тези три с някое от следните зеленчуци и плодове също ще помогне за ограничаване на подуването и свързаните с него усложнения: брюкселско зеле, моркови, сини сливи, кайсии и карфиол.

 

– Фасул – също е препоръчително да го консумирате в малки количества. Фасулът съдържа олигозахариди, този вид захар трудно се смила и води до подуване на стомаха. Предварителното накисване на зърната също ще ви помогне да премахнете част от захарите причиняващи подуване.

 

Ябълки и круши – макар че тези плодове са чудесни за храносмилателната ни система, фибрите, които съдържат могат да доведат до подуване на корема. Все пак не трябва да се отказвате от тези вкусни плодове, просто хапнете половин ябълка или пък ги обелете преди консумация.

 

– Всички зърнени култури- те са полезни за здравето ни поради високото съдържание на фибри. Въпреки това, фибрите могат да предизвика газове и подуване. Така че най-добре е да включвате зърнените култури постепенно в диетата си.

 

– Газирани напитки – такива са бирата и содата, те имат въглероден диоксид в тях, който ще издуе стомаха ви със сигурност.

 

– Храни, богати на мазнини – мазнините ще забавят преработването на храната, което ще доведе до престояването и за по-дълго време в стомаха, което от своя страна ще доведе до загниването и ферментирането и. Това като цяло, задължително ще доведе до подуване и тежест в стомаха.

 

– Изкуствени подсладители – те най-често съдържат сорбитол и фруктоза, които могат да доведат до подуване.

 

Подуването на корема може да се причини още от поглъщането на въздух, когато сме нервни или, когато ядем бързо, затова е добре да се успокоим и по този начин може да се справим с неприятното подуване. Заболявания като диспепсия и гастроезофагилана рефлуксна болест също са причина за подуване на стомаха.

 

 

Източник: www.mayoclinic.org; www.everydayhealth.com; www.nlm.nih.gov
Източник снимка: patrisyu/www.freedigitalphotos.net