Кои хранителни вещества и минерали са жизнено важни за здравето ни

Балансираната диета е ключът към доброто здраве. Ако искате да се чувствате добре и да бъдете енергични и активни трябва задължително ...... 2016-03-13T08:26:35+00:00 Здравни Статии

Балансираната диета е ключът към доброто здраве. Ако искате да се чувствате добре и да бъдете енергични и активни трябва задължително да включите в диетата си тези витамини и минерали.

 

Вижте от кои точно вещества се нуждаете и в какво количество:

 

1. Фибри – те са от изключително важно значение за вашия организъм защото участват в регулирането на кръвната захар. Също така те служат като средство за отделяне на повече енергия, особено при физически упражнения. При хора, които кръвната захар е ниска има вероятност да се почувстват зле при извършването на каквато и да е физическа дейност, затова те трябва да консумират повече фибри.

 

Ежедневната консумация на фибри ще ви предпази от образуването на газове, подуването на корема и то диария. Фибрите, също подобряват перисталтиката на червата и улесняват изхождането.

 

Дневния препоръчителен прием е 21-25 гр фибри. Това количество може да си го набавите от една голяма чаша спанак, от една чаша овесени ядки, половин чаша малини или половин чаша фасул.

 

2. Магнезий – един от най-важните минерали в тялото ни. Той се намира най-вече в костите, но може да бъде намерен в органите и тъканите. Магнезият помага на мускулите да функционират правилно, а на сърцето да работи ефективно.

 

Препоръчва се при мускулни спазми и крампи. Препоръчителният дневен прием за жени между 19 и 30 години е 310 мг; за жени над 30 години – 320 мг. Необходимото количество магнезий може да намерите в 30 гр печени бадеми, една чаша сварен спанак или ¼ чаша пшенични трици.

 

3. Витамин Е – този витамин е един от най-мощните антиоксиданти, който ви предпазва от вредното въздействие на свободните радикали. Радикалите разрушават целостта на клетките в тялото ни. При повишена физическа активност, ние поемаме повече кислород, който е необходим за образуването на свободните радикали.

 

Затова е необходимо да приемаме витамин Е. В аптеките има хранителни добавки съдържащи витамин Е, а с храната можете да си го набавите от бадемите, спанака, фъстъците, авокадото и др. Дневният препоръчителен прием на този витамин е 15 мг

 

4. Витамин С – един от най-важните витамини за тялото ни, особено през зимата. Той стимулира имунната система и й помага да неутрализира опасните вируси. Препоръчителният дневен прием на този витамин е 80 мг. Тях може да си набавите от един голям портокал, една чаша броколи или едно средно голямо киви.

 

5. Белтъчини – те са важни за изграждането на тъканите и възстановяването на мускулите. Оптималния прием на белтъчини ще направи организма ни издръжлив на различни болести. Препоръчителният дневен прием е 46 гр. Това количество може да си го набавите от телешко или свинско месо, добър източник на протеини е и киселото мляко и бобовите култури.

 

6. Желязо – то участва в пренасянето на кислорода до тъканите. При хора, които страдат от недостиг на желязо могат да се наблюдават отпадналост, умора и анемия. Недостигът на желязо може да предизвика повръщане или дори припадане при физическо натоварване.

 

Богати на желязо са овесените ядки, спанака, лапада и други тъмнозелени зеленчуци. Препоръчителния дневен прием е 18 гр.

 

7. Калий – този елемент е важен за разграждането на въглехидратите и нормализирането на сърдечната честота. Препоръчителният дневен прием е 4,7 мг. Можете да си го набавите от картофите, бананите, хранителни добавки и др.

 

 

Източник: www.dallasnews.com; www.webmd.com; healthyeating.sfgate.com
Източник снимка: www.pixabay.com