КОКЛЮШ (МАГАРЕШКА КАШЛИЦА)

Това е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от пръчковидната бактерия Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушно-капков път. Засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите.

 

 

КОКЛЮШ (МАГАРЕШКА КАШЛИЦА)Синя метличина (Centaurea cyanus) – народната медицина препоръчва използването на извлеци от метличина при коклюш(магарешка кашлица) като отхрачващо и противовъзпалително средство. Вземат се 2 чаени лъжички от цветовете, заливат се с чаша вряща вода и се оставят да престоят в продължение на 20 минути. След като изстине запарката се прецежда и се изпива в продължение на един ден. Тъй като метличината съдържа силно активни съединения с цианова съставка, се налага внимание при използването на дрогата.

 

КОКЛЮШ (МАГАРЕШКА КАШЛИЦА)Слънчоглед (Helianthus annuus) – Семената се прилагат като облекчаващо средство при магарешка кашлица. Семе, предварително препечено, се счуква на ситно. Две-три супени лъжици от него се сваряват в 500 г подсладена вода, като се вари до оставане на 400 г. Прецежда се и от получената течност се пие по 1-2 супени лъжици дневно в продължение на 10-20 дни.

 

 

КОКЛЮШ (МАГАРЕШКА КАШЛИЦА)Пчелник/пчелинок, блага трева/( Marrubium vulgare) – прилага се като успокояващо кашлицата средство при магарешка кашлица. Две чаени лъжички ситно нарязана дрога се накисва в една чаена чаша студена вода в продължение на 4 часа, след което се прецежда – доза за 1 ден.

 

 

 

КОКЛЮШ (МАГАРЕШКА КАШЛИЦА)Мащерка(Thymus sp. diversa) – притежава отхрачващо, антибактериално и спазмолитично действие. Нашата народна медицина препоръчва запарка от мащерка при магарешка кашлица. 1 супена лъжица листа и цвят се запарва с 250 г вряща вода и захлупено се вари 5 минути; като изстине, прецежда се и се пие.

 

 

 

КОКЛЮШ (МАГАРЕШКА КАШЛИЦА)Висок лопен(Verbascum thapsiforme) – притежава втечняващо бронхилания секрет, отхрачващо, омекчаващо, противовъзпалително и спазмолитично. Широко използвано противокашлечно средство, влиза в състава на гръдния чай. Народната медицина го прилага при коклюш. Инфуз – 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога за една чаша вода – доза за един ден.

 

 

КОКЛЮШ (МАГАРЕШКА КАШЛИЦА)Горска теменуга/Миризлива теменуга/(Viola odorata) – притежава отхрачващо и противовъзпалително средство. В народната медицина теменугата се използва при коклюш. Две супени лъжици суха оситнена дрога се залива с 400 мл гореща вода, престоява около 2 часа, след което се прецежда и се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно.

 

 

КОКЛЮШ (МАГАРЕШКА КАШЛИЦА)Лечебна ружа (Althaea officinalis) – притежава омекчаващо, отхрачващо и противовъзпалително действие. Прилага се при упорита кашлица, магарешка кашлица, бронхити и трахеити. Една-две супени лъжици ситно нарязани корени се извличат с 500 мл студена вода в продължение на 1 ден. Полученият извлек се прецежда, подсладява се малко и се пие по една супена лъжица на всеки 2 часа.