Кокосова захар – здравословни ползи

Кокосовата захар се получава от сока на кокосовата палма. Сокът се вари преди да се дехидратира. Кокосовата захар е по-скъпа, но много по-здравословна от 2016-05-15T08:26:22+00:00 Здравни Статии

Кокосовата захар се получава от сока на кокосовата палма. Сокът се вари преди да се дехидратира. Кокосовата захар е по-скъпа, но много по-здравословна от обикновената рафинирана бяла захар. Кокосовата захар съдържа много минерали и е по-здравословна, отколкото повечето изкуствени подсладители.

 

Ето някои от най-важните здравословни ползи на кокосовата захар:

 

1. Кокосовата захар съдържа по-голямата част от хранителните вещества, които се намират в сока. Тя съдържа калий, магнезий, калций, цинк, фосфор и други важни минерали. Кокосовата захар съдържа също фитонутриенти, флавоноиди и антиоксиданти.

 

2. Този вид захар подобрява настроението ни – тя съдържа специален витамин от Б-групата, наречен инозитол, известен също като витамин Б8, който помага при лекаи депресии и подобрява настроението ви. Инозитол може да помогне за облекчаване на състояния като паническо разстройство, депресия и обсесивно-компулсивно разстройство.

 

3. Кокосавата захар има нисък гликемичен индекс – представете си един естествен подсладител, който не повишава кръвната захар. Храни с нисък гликемичен индекс не предизвикват скок в нивата на кръвната захар. В тази връзка, кокосовата захар е изключително подходяща за диабетици, които имат повишени нива на кръвната захар.

 

4. Кокосавата захар има ниско съдържание на фруктоза – фруктозата обикновено превръща захарта в мазнини. Черния дроб е този, който разгражда това съединение. Високите нива на фруктоза могат да доведат до по-високи нива на триглицеридите, в резултат на разпадането на фруктозата. Високата консумация на фруктоза може да доведе до много здравословни проблеми като затлъстяването.

 

5. Кокосовата захар, както и повечето естествени храни, съдържа големи количества фибри. Тези диетични фибри подпомагат храносмилането, изчистват храносмилателната система. Помага при запек и подуване.

 

6. Кокосовата захар е богата на антиоксиданти, които елиминират свободните радикали от организма и помагат за предотвратяване на рак. Антиоксидантите предпазват тялото от оксидативен стрес.

 

7. Кокосовата захар е богата на желязо и е полезна при анемия – анемията обикновено се причинява от дефицит на желязо в организма. Кокосовата захар съдържа голямо количество желязо, което помага да се предотврати появата на анемия. Желязото е необходимо за циркулацията на кръвта и стимулира образуването на червените кръвни телца. Желязото е основен минерал с много ползи за здравето.

 

 

 

Източник: https://en.wikipedia.org; www.huffingtonpost.com; www.drweil.com
Източник снимка: Tuomas_Lehtinen/ www.freedigitalphotos.net