Колко е опасно да си пасивен пушач

Д-р София Ангелова от столичната белодробна клиника „Света София“ тези дни припомни на какъв риск са изложени непушачите. 2014-07-16T21:55:22+00:00 Здравни Статии

Хората, които не пушат, но им се налага да работят или да живеят в един дом с пушачи, трябва да знаят, че това е опасно за собственото им здраве.

 

Д-р София Ангелова от столичната белодробна клиника „Света София“ тези дни припомни на какъв риск са изложени непушачите. В дима, вдишван от непушачите, 30 пъти е по-концентрирано съдържанието на  „4-амино-ди-фенил“ – един канцероген, който предизвиква  рак на пикочния мехур. Затова заболяването се среща по-често при пасивните пушачи.

 

– Това е доказано, така ли?
– Не само е доказано, но твърде много са научните доказателствата, които показват, че наистина пасивното пушене вреди на целия човешки организъм.

 

– Ако проветряваме редовно помещението, в което някой е пушил?
– Проветрението не помага. Доказано е, че един пушач в рамките на една година отделя 100 гр. смола. Тази смола се поема от пода, от стените, от таваните на помещението, в което се пуши и тя се десорбира във времето.

 

– Какво означава това?
– Това означава, че смолата с години може да се излъчва от тези места. Затова трябва много да внимаваме, когато купуваме жилища на старо и трябва да разпитваме дали не са помещения на пушачи.

 

– И ако са били?
– Ако са били, ще трябва да се направи тотален ремонт, за да имаме някаква сигурност, че сме отървали помещението от вредните излъчвания и то няма да е вредно за здравето ни. Голяма част от токсичните вещества остават вътре в самото помещение и хората ги вдишват. От друга страна да не забравяме, че пасивния пушач е изложен на въздействието на фините частици. Ако активния пушач всмуква основния дим и едрите частици полепват по неговите дихателни пътища, то при издишване той издишва само фините частици.

 

От друга страна гори хартията, гори тютюна, горят добавките във тютюна. Аз не зная дали някой се замисля какво съдържат и какво поставят в цигарите тютюневите компании, за да може да се засили пристрастяването към тях и да се пушат повече цигари. Затова от този процес на горене на фините частици, които остават във въздуха на затвореното помещение, се поемат именно от този, който не пуши и седи на компютъра и работи.

 

Пасивния пушач поема всичко това дълбоко в белите си дробове и затова рисковете от тези заболявания, които предизвиква тютюнопушенето, са реални. Хората, които не пушат, могат да заболеят най-неочаквано от тях, защото са подложени на въздействието на тютюневия дим.

 

 

Източник: www.zonazdrave.com
Източник снимка: http://www.freeimages.com/