Комбинация от храни, които са изключително здравословни

Изследователите са установили, че определени храни са още по-здравословни, когато се ядат заедно. Тази комбинация се нарича още синер .. 2014-09-16T09:33:27+00:00 Здравни Статии

Изследователите са установили, че определени храни са още по-здравословни, когато се ядат заедно. Тази комбинация се нарича още синергизъм (взаимодействие) между храните.

 

1. Комбинацията между броколи и репички е още по-ефективна при борбата с раковите заболявания. Добавянето на репичките повишават антиоксидантната активност на броколите. Проучване е доказало, че комбинирането на броколите с репички, рукола или хрян стимулира производството и усвояването на  основният антиоксидант на броколите – сулфорафан. Това е така защото репичките съдържат специфичен ензим, който стимулира производството на сулфорафана.

 

2. Комбинация от свинско и манго за здрави кости – мангото съдържа бета-каротин който се превръща във витамин А. Този витамин е изключително важен не само за растежа на костите, но и за поддържане здравето на кожата, очите и имунната система. Но за да може организма ни да се възползва максимално от витамин А му е необходим цинк. Свинското е отличен източник на цинк.

 

3. Комбинацията между куркумата и черния пипер  е ефективна при борбата с ракът на гърдата – куркуминът съдържащ се в куркумата и пиперинът съдържащ се в черния пипер взаимодействат помежду си и засилват ефектите си.

 

4. Комбинацията между киселото мляко и бадеми подобрява храносмилането – киселото мляко съдържа млечно-кисели бактерии, които възстановяват стомашно-чревната флора, докато обвивката на бадемите съдържа фитонутриенти, които действат като пребиотици. Пребиотикът представлява хранителната среда за „полезните“ бактерии, която им помага да се размножават.

 

 

Източник: www.patient.co.uk; www.thehealthsite; www.copyfreecontent.com
Източник снимка: Supertrooper/freedigitalphotos.net