Консумацията на целина ни прави по-здрави, вижте как

Целината е чудесен избор ако сте решили да отслабвате. Един голям стрък съдържа само 10 калории. Така, че може да го добавите в списъка с по .... 2014-10-15T22:30:33+00:00 Здравни Статии

1. Целината е чудесен избор ако сте решили да отслабвате. Един голям стрък съдържа само 10 калории. Така, че може да го добавите в списъка с покупките и да го използвате в салати и супи.

 

2. Целината намалява възпалението. Ако страдате от болки в ставите, инфекции на белите дробове, астма, или акне, консумирайте повече целина за да облекчите симптомите.

 

3. Тя ви помага да се успокоите. Целината лекува депресията.  Минералите в целината, особено магнезия и етеричното масло в нея, успокояват нервната система. Хапвайте целина вечерно време за да спите спокойно.

 

4. Целината подпомага храносмилането. Високото съдържание на вода и фибри в целината я правят прекрасно слабително средство. Подходяща е при хора страдащи от запек. Тъй като целината има диуретични и очистващи свойства не трябва да се консумира от хора страдащи от диария.

 

5. Целината съдържа полезни соли. Натрият, които се намира в нея не е същия, който е в обикновената солта. Солите в целината са органични и много полезни за здравето.

 

6. Целината се грижи за вашето зрение. Това е така защото снабдява организма ни с витамин А. Един стрък целина ни осигуряват 10 % от дневния препоръчителен прием на витамин А.

 

7. Целината намалява „лошия“ холестерол. Тя съдържа вещество, което й придава характерния вкус и аромат и точно това вещество се бори с холестерола. Изследвания са показали, че консумацията на няколко стръка целина на ден, ще намали нивото на „лошия“ холестерол.

 

8. Целината намалява високото кръвно налягане. Тя съдържа активни вещества наречени фталиди, които подобряват кръвообращението. Консумацията на сурова целина понижава високото кръвно.

 

9. Целината има противораково действие. Лутеолинът е флавоноид, който се съдържа в целината и именно той потиска растежа на раковите клетки, особено ефективен е при рак на панкреаса и при рак на гърдата.

 

 

Източник: www.whfoods.com; www.webmd.com; www.foods-healing-power.com
Източник снимка: www.pixabay.com