КОСОПАД ГНЕЗДОВ (АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА)

При това състояние се цели да се предизвика оптимална локална хиперемия в обезкосмените полета и да се стимулира космения растеж в тях. Може да се прилагат следните билки.

 

 

КОСОПАД  ГНЕЗДОВ (АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА)Брей (Tamus communis) – препоръчва се намазвания на оплешивелите кожни зони със сок от коренищата, с отвара от тях или с каша от счукани коренища със зехтин.

 

 

 

 

 

КОСОПАД  ГНЕЗДОВ (АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА)Бял равнец (Achilea millefolium) – счукан и накиснта в зехтин – само върху обезкосмените полета 1 път на ден.

 

 

 

 

 

 

КОСОПАД  ГНЕЗДОВ (АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА)Хрян (Armoracia rusticana) – свежо получен сок 1-2 пъти на ден се използва за намазване и триене до порозовяване на кожата.

 

 

 

 

 

 

КОСОПАД  ГНЕЗДОВ (АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА)Чесън (Allium sativum) – всяка вечер се провежда триене (до видима хиперемия) с едро нарязани скилидки.

 

 

 

 

 

 

КОСОПАД  ГНЕЗДОВ (АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА)Лук (Allium cepa) – плешивите места се налагат с пресни вътрешни листа от луковицата.

 

 

 

 

 

 

КОСОПАД  ГНЕЗДОВ (АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА)Кукуряк/кукрек/(Heleborus odorus) – в българската народна медицина коренището на кукрека , сварено в оцет, се прилага външно при косопад и пърхут. Растението е отровно и трябва да се избягва използването му!!!

 

 

 

 

КОСОПАД  ГНЕЗДОВ (АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА)Росен/русалийче, самодивско биле/(Dictamnus albus) – водните извлеци от растението се използват за външна употреба при косопад.

 

 

 

 

 

КОСОПАД  ГНЕЗДОВ (АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА)Латинка(Tropaeolum) – прилага се локално при косопад. Външно се прилага във вид на лосион, който е ефикасен за предотвратяване на косопад и стимулира жизнеността на космената луковица. Приготвя се от листа и пресни семена на латинката, пресни листа от коприва и пресни листа от чемшир по 100 г и спирт 95% 500 мл. Растенията се нарязват на ситно, престояват 15 дни в спирт, след което сместа се прецежда. Правят се фрикции на главата. Да се пазят очите!!!