Кошутина

Кошутина

Melittis melissophyllum Сем. Labiatae – Устноцветни

 

женска кошутина, голямо медуниче

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто ароматично растение. Коренището е доста дебело. Стъблото е дебело и сочно, четириръбесто, изправено. Листата са срещуположни, едри, широкояйцевидни, 4-12 см дълги, 2-7см широки, по ръба назъбени, с дълги до 3 см дръжки и с редки власинки. Цветовете са с двуустно венче, обикновено бели с розово петно на долната устна, сравнително едри, до 5 см дъгли, разположени по 1-3 в пазвите на горните листа, обикновено обърнати на една страна. Цъфти от април до юни.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Из Средна и Южна Европа. У нас се среща из храсталаците и светлите широколистни гори в планинските ни райони, но и в Дунавската равнина.

 

ДРОГА: Връхните цъфтящи стръкове заедно с листата

Съдържанието не е достатъчно изучено. В дрогата е установено съдържание на етерично масло, кумарин и флавоноиди.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: В народната медицина против болки в стомаха и червата, при недостатъчна менструация, пясък в бъбреците и др.: 1-2 чаени лъжички ситно нарязана дрога се залива с 1 чаена чаша вряща вода, оставя се да стои 30 минути, след което се прецежда. Доза за 1 ден. При кожни възпаления, рани и други стопленият остатък след прецеждане се употребява за налагане.

Декоративно растение.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: wikipedia