КРЪВОИЗЛИВИ

При външните кръвоизливи кръвта се излива извън тялото. Външни кръвоизливи се наблюдават при всички рани.

 

 

КРЪВОИЗЛИВИПолски хвощ(Equisetum arvense) – пред вид на присъщото за хвоща кръвоспиращо действие, той се прилага при хемороидални и маточни кръвотечения. Препоръчва се смес от равни части от следните билки: полски хвощ, корени на къпина, дъбова кора, хмел, овчарска торбичка и листа от малина; от тази билкова смес се вземат 2 супени лъжици и се варят в ½ л вода на тих огън, докато остане наполовина; след прецеждане отварата се пие студена на глътки и често (през 15 минути), докато спре кръвотечението.

 

КРЪВОИЗЛИВИРунянка/миши уши/(Hieracium pilosella) – дрогата се препоръчва при маточни кръвотечения, както и при други кръвотечения – при хемороиди, дизентерия и хеморагични колити. В по-големи дози растението е отровно!!! По 3-4 лъжички ситно нарязана дрога се заливат с 1 чаша вряща вода и след изстиване се прецежда, изпива се за 1 ден. Дава се под контрола на лекар.

 

 

КРЪВОИЗЛИВИОвчарска торбичка(Capsella bursa pastoris) – кръвоспиращото действие се дължи на съдържанието на витамин C, витамин К, флавоноиди, тирамин и др. Повишава тонуса на маточната мускулатура и затова се прилага при маточни кръвотечения, главно при метрорагии по време на менопауза. По-ефективни са свежите стръкове от овчарска торбичка, от които се приготвя обикновено студен извлек: 6 чаени лъжички нарязана дрога се заливат с 4 чаши вода; след 8 часа се прецежда и изпива в продължение на 1 ден. Нашата народна медицина препоръчва при менорагии(обилна менструация) следната билкова смес: овчарска торбичка, листа от широколистен жиловлек, полски хвощ, листа и цвят от ранилист и листа от смрадлика – по 50 г от всяко; от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се захлупена 10 минути и след изстиване се пие по 1 кафена чашка.

 

КРЪВОИЗЛИВИВодно пипериче(Polygonum hydropiper) – притежава кръвоспиращо действие(най-често при маточни и хемороидални кръвотечения). Водното пипериче се прилага широко в народната медицина като кръвоспиращо средство при стомашни и чревни кръвоизливи, кървящи хемороиди, маточни кръвотечения. Една шепа прясно нарязано растение или 3 чаени лъжички ситно нарязана суха дрога се вари 15 минути с 2 чаени чаши вода, като след изстиване се прецежда и се изпива на 3 пъти за 1 ден по предписание и под контрол на лекар. Водно пипериче не трябва да се употребява при болни с възпаление на бъбреците и на пикочния мехур.

 

КРЪВОИЗЛИВИСофора (Sophora japonica) – софората се използва като лечебно и профилактично средство при кръвоизливи, при които се предполага повишена капилярна пропускливост и чупливост – при кръвоизливи в мозъка, ретината, при хипертония, диабет. Спиртна настойка – 20 г цветове се наставят със 100 мл 70% спирт в продължение на 7 дни, по 20-40 капки 3 пъти дневно.