Кръв в урината (хематурия) – причини

Основният признак за наличието на кръв в урината е оцветяването й в розово или червено. Необходимо е много малко количество кръв за да може ...... 2015-05-11T22:52:10+00:00 Здравни Статии

Наличието на кръв в урината може да предизвика безпокойство. В повечето случаи наличието на кръв не е причина за притеснение, но в отделни случаи това състояние може да признак на сериозно заболяване.

 

Наличието на кръв в урината може да се установи с просто око или чрез изследване на урината под микроскоп. И в двата случая е задължително установяването на причината за наличието на кръв в урината.

 

Симптоми:

 

Основният признак за наличието на кръв в урината е оцветяването й в розово или червено. Необходимо е много малко количество кръв за да може урината да се оцвети. Не се набюдава болка при уринирането. Ако се наблюдават кръвни съсиреци в урината, то тогава се наблюдава и болка при уриниране.

 

Това състояние не е придружено с други характерни симптоми.

 

При хематурията, бъбреците и пикочните пътища позволяват преминаването на кръвни клетки в урината, което може да се дължи на различни причини, ето и тях:

 

– Инфекции на пикочните пътища. Те възникват, когато бактерии навлизат в тялото през уретрата и започват да се размножават в пикочния мехур. Симптомите могат да бъдат постоянно желание за уриниране, болка и парене при уриниране, както и изключително силна миризма на урината. За някои хора, особено по-възрастните хора, единственият начин за установяваен на заболяването е чрез микроскопско изследване.

 

– Бъбречни инфекции. Те възникват, когато бактерии навлизат във бъбреците от кръвта ви, или чрез уретерите. Признаците и симптомите често са подобни на инфекцията на пикочния мехур.

 

Камъни в бъбреците или пикочния мехур – минералите в концентрирана урина понякога се утаяват и образуват кристали по стените на бъбреците или пикочния мехур. С течение на времето, кристалите могат да станат малки, остри камъни. Не се наблюдават някакви симптоми при наличието на камъни, но могат да предизвикат запушване или болка при преминаването им през пикочните пътища. При движението си през пикочните пътища, камъчетата могат да наранят лигавицата и да се стигне до попадане на кръв в урината.

 

– Увеличена простата – при увеличаването на простата се притиска част от уретрата и по този начин се блокира нормалното движение на урината. Признаците и симптомите на уголемената простата (доброкачествена хиперплазия на простатата) включват затруднено уриниране, постоянна нужда от уриниране, наличие на кръв в урината. Инфекция на простатата (простатит) може да предизвика същите признаци и симптоми.

 

Гломерулонефрит – това заболяване може да доведе до кръв в урината. Гломерулонефритът може да бъде част от системно заболяване, като диабет. Той може да бъде предизвикан от вирусни или бактериални инфекции, заболявания на кръвоносните съдове (васкулит), и имунни проблеми които засягат тънките капилярите.

 

– Рак – наличието на кръв в урината може да бъде признак за напреднал стадий на рак на бъбреците, простата или пикочния мехур.

 

Ето кои фактори увеличават риска от появата на кръв в урината:

 

– Възраст – много мъже на възраст над 50 имат случай на хематурия поради увеличената простата.

 

– Пол – при жените по-често се срещат случаи на кръв в урината. При младите мъже наличието на кръв в урината най-често се дължи на камъни в бубреците.

 

– Скорошна инфекция – възпаление на бъбреците след вирусна или бактериална инфекция (след-инфекциозен гломерулонефрит) е една от водещите причини за наличиеот на кръв в урината при деца.

 

– Семейната история – някои от нас могат да са предразположени към състояния, при които се наблюдава кръв в урината, ако имате фамилна анамнеза за бъбречно заболяване или камъни в бъбреците.

 

– Някои лекарства –  аспирин, нестероидни противовъзпалителни болкоуспокояващи и антибиотици като пеницилин могат да повишат риска от появата н акръв в урината.

 

Няма специфично лечение при наличието на кръв в урината. Затова се прилага лечение, което повлиява основното заболяване, което е довело до кръв в урината. Лекарите могат да предпишат антибиотици, лекарства при увеличена простата и др.

 

 

Източник: www.livestrong.com; www.mayoclinic.com