Ксероза ( сухота в устата)

При това състояние, се наблюдава необичайна сухота в устата ви. Сухотата е често срещан проблем, който създава неудобство за страдащия. Су.. 2014-08-27T08:50:37+00:00 Здравни Статии

Определение:  

 

При това състояние, се наблюдава необичайна сухота в устата ви. Сухотата е често срещан проблем, който създава неудобство за страдащия. Сухотата в устата ви може да влоши състоянието на вашите зъби. Това е така, защото нормално отделяната слюнка предпазва зъбите ви от появата на кариес поради ограничаване на бактериалния растеж. Слюнката също така спомага за по-доброто усещане на вкусовете, улеснява преглъщането. Ензимите намиращи се във слюнката участват в смилането на храната. Въпреки че, лечението зависи от причината за сухотата, ксеростомията може да се дължи на страничен ефект на някое лекарство. Сухотата може да изчезне ако дозата на приеманото лекарство бъде коригирана.

 

Симптоми:

 

1. сухота в устата
2. наличието на гъста и лепкава слюнка
3. сцепване в ъглите на устата
4. напукани устни
5. лош дъх
6. трудност при говорене и преглъщане
7. възпалено гърло
8. променен усет за вкусовете
9. гъбична инфекция
10. кариеси и плака по зъбите

 

Диагноза:

 

Вашият лекар или зъболекар ще прегледат устата ви. Понякога са необходими изследвания на кръвта, тъй като сухотата в устата може да бъде симптом на по-сериозно заболяване. Може да се наложи преглед на слюнчените жлези.

 

Лечение:

 

Ако вашият лекар е установил, че причината за сухотата е лекарство, то тогава дозата му може да бъде коригирана или пък самото лекарство ще бъде заменено с друго, което не причинява сухота в устата. Ако причината за сухотата  не може да бъде определена, може да приложите някои от следните варианти.

 

1. Дъвчете дъвка и смучете бонбони без захар, дъвченето стимулира слюноотделянето.
2. Ограничете приема на кофеин, той води до сухота.
3. Използвайте води за уста без алкохол, защото алкохола изсушава устната лигавица.
4. Дишайте през носа
5. Въздухът у дома не трябва да е сух. Използвайте овлажнители за въздух.

 

 

Източник: www.webmd.com; wikihow.com;en.wikimedia.org
Източник снимка: mikumistock/freedigitalphotos.net