Ксилитолът – полезен или вреден

Но дали наистина е така? Днес можем да намерим ксилитол в дъвките , водите за уста, пастите за зъби и в много хранителни продукти с .... 2014-08-24T11:29:25+00:00 Здравни Статии

Производителите на ксилитол твърдят, че техният продукт е природен и напълно безопасен заместител на захарта.

 

Но дали наистина е така? Днес можем да намерим ксилитол в дъвките , водите за уста, пастите за зъби и в много хранителни продукти с етикет „здравословни“. По начало ксилитолът се съдържа в малки количества в плодовете и зеленчуците.

 

Ксилитолът може да се извлече от различни плодове, овес, царевица, захарна тръстика  и бреза. Този ферментирал подсладител е получен изцяло от растителна маса, но трябва да се подложи на преработка, за да се превърне в захарта,  която сме свикнали да виждаме в магазините за здравословни храни. Самият процес на преработката е  предмет на разгорещени спорове и основният въпрос е  дали това сладко вещество, наподобяващо захар всъщност трябва да се нарича „естествен“ подсладител.

 

За да сме напълно обективни, ще ви посочим предимствата и недостатъците на ксилитола за здравето ни?

 

Ползи от ксилитола:

 

1. Ксилитолът ни предпазва от кариеси – това му действие е  документирано още през далечната 1970 г. Налице са много изследвания и научни трудове, който доказват този факт. Ксилитолът не само унищожава бактериите, но и помага при минерализацията на зъбите.

 

2. Остеопороза – учените предполагат, че ксилитолът може да помогне за предотвратяването на остеопорозата. Има редица статии, доказващи тези ефекти при плъхове, но няма достатъчно данни за тези ефекти при хората.

 

3. Инфекции на ухото – налице са множество изследвания, които показват данни за повлияването на  ушни инфекции при  употребата на ксилитол. Това най-вероятно се дължи на антибактериалните свойства на  ксилитола.

 

4. Ксилитолът действа като пробиотик – той стимулира растежа на полезните за организма бактерии. По принцип обикновената захар предразполага за  развитието на вредни бактерии и дрожди в червата, докато ксилитолът няма този отрицателен ефект.

 

5. Ксилитолът се абсорбира по-бавно, отколкото  захарта, в действителност той дори не се разпада напълно в храносмилателната система. В резултат на това, той  не води до бързо покачване на глюкозата в кръвта. Ксилитолът  е прекрасен заместител на захарта  за диабетиците.

 

Вреди от ксилитола

 

С всичките тези ползи за организма ни, може би се чудите с какво ксилитолът може да е вреден за организма ни?

 

1. От една страна, както е посочено по-горе, ксилитолът е обработена храна. Ние  не консумираме  ксилитолът в неговата естествена форма. Това предизвиква много спорове по отношение на здравословността му. Някои твърдят, че ксилитола, след като е получен чрез преработка, не може да бъде част от една здравословна диета. Други твърдят, че поради многото предимства, той е перфектен заместител на захарта.

 

2. Ксилитолът може да причини стомашно-чревни проблеми при някои хора. Това е така защото не може да се разгради напълно в червата и  може да има слабително действие. Други проблеми свързани с храносмилателната система при употребата на ксилитол са: подуване, газове, коремна болка и спазми. При хора, които са чувствителни кум ксилитола  се препоръчва включването му постепенно в ежедневната диета.

 

3. Ксилитолът е възможно да е извлечен от ГМО-растения.

 

 

Източник: www.naturalnews.com; www.livestrong.com; www.intoxicatedonlife.com; en.wikimedia.org
Източник снимка: graur razvan ionut/freedigitalphotos.net