Куркума – кралицата на лечебните подправки

Основните й характеристики са пиперо-подобен аромат, остър вкус и златист цвят. Хората по света използват тази билка в готвенето .............. 2015-01-11T00:12:08+00:00 Здравни Статии

Основните й характеристики са пиперо-подобен аромат, остър вкус и златист цвят. Хората по света използват тази билка в готвенето.

 

Куркумата съдържа широк спектър от антиоксидантни, антивирусни, антибактериални, противогъбични, антикарциногенни, антимутагенни и противовъзпалителни свойства. Също така съдържа редица полезни хранителни вещества като протеини, фибри, ниацин, витамин С, витамин Е, витамин К, натрий, калий, калций, мед, желязо, магнезий и цинк.

 

Поради всички тези качества, куркумата често се използва за лечение на широк спектър от здравословни проблеми.

 

1. Куркумата облекчава симптомите при артрит – противовъзпалителните свойства на куркумата са страхотни за лечение както на остеоартрит така и на ревматоиден артрит. Установено е, че тези, които страдат от ревматоиден артрит и консумират куркума редовно намират облекчение от неприятната ревматоидна болка.

 

2. Куркума може да се използва при лечението на диабет – тя помага за нормализирането на нивата на инсулина. Тя също подобрява контрола върху нивата на глюкозата и увеличава ефекта на лекарствата, използвани за лечение на диабет.

 

Друга съществена полза е, че куркумата помага за намаляване на инсулиновата резистентност, която може да предотврати появата на диабет тип-2. Въпреки това, когато се комбинира със силни лекарства, куркумата може да причини хипогликемия (ниска кръвна захар).

 

3. Билката понижава холестерола – изследванията са доказали, че редовното използване на куркумата като подправка може да намали нивата на серумния холестерол. Поддържането на правилното ниво на холестерола може да предотврати много сърдечно-съдови заболявания.

 

4. Кукрумата стимулира имунната система – тясъдържа вещество, известно като липополизахарид, която подпомага стимулирането на имунната система на организма.

 

Неговите противовирусни и антимикотични средства също помагат за укрепването на имунната система. При настинка, кашлица или грип, веднага направете следната домашна рецепта. Една чаена лъжичка куркума на прах добавете към една чаша топло мляко и я изпийте. Пийте по 1 чаша мляко с куркума веднъж дневно.

 

5. Билката помага за по-бързото зарастване на раните – куркумата е естествен антисептик и антибактериален агент и може да се използва като ефективен дезинфектант. Ако сте се порязали или изгорили, можете да поръсите куркума на прах върху засегнатата област, за да се ускори процеса на оздравяване. Куркума също помага за възстановяването на увредена кожа и може да се използва за лечение на псориазис и други възпалителни състояния на кожата.

 

6. Подобрява храносмилането – ключови компоненти в куркумата стимулират жлъчния пройзводството на жлъчка, която подобрява храносмилането и намалява симптомите на подуване на корема и газове. Също така, куркумата е полезна при лечение на повечето форми на възпалително заболяване на червата, включително язвен колит.

 

Въпреки това е важно да се има предвид, че хората, страдащи от някакъв вид заболяване на жлъчката не трябва да приемат куркума като хранителна добавка, тъй като това може да влоши състоянието. Най-добре е куркумата да се консумира в суров вид, когато имате проблем с храносмилането.

 

 

Източник: www.huffingtonpost.com/ www.bodyandsoul.com.au/ www.mnn.com
Източник снимка: artur84/www.freedigitalphotos.net