Кълнове – ползи за здравето

Най-често се използват кълновете от люцерна, соя и др. Причината, поради която толкова много хора се обръщат към кълновете като източник .... 2016-04-04T15:09:08+00:00 Здравни Статии

Кълновете притежават изключителни здравословни ползи, които са отлично основание да ги включим в диетата си.

 

Най-често се използват  кълновете от люцерна, соя, боб и др. Причината, поради която толкова много хора се обръщат към кълновете като източник на храна, е, че те съдържат много по-голямо количество витамини и хранителни вещества, отколкото непокълналите семена. Обикновено, една седмица след покълването, концентрацията и бионаличността на хранителните вещества в кълновете е най-висока.

 

Важното е да запомните, че голяма част от хранителните вещества се губят при термична обработка. Затова, те винаги трябва да се добавят към храната в суров вид, за да се гарантира, че те ще осигурят така необходимите хранителни вещества.

 

Всички хранителни и лечебни ползи на кълновете се дължат на съдържащите се в тях витамини, минерали и органични съединения. Кълнове съдържат значително количество белтъчини и баластни вещества, както и витамин К, фолиева киселина, пантотенова киселина, ниацин, тиамин, витамин C, витамин А, и рибофлавин. По отношение на минералите, кълнове съдържат манган, мед, цинк, магнезий, желязо и калций.

 

 

Ето някои от тях:  

 

– те подобряват храносмилането

 

–  стимулират обмяната на веществата – този ефект се дължи на съдържащите се в него ензими.

 

–  повишават ензимната активност в целия организъм

 

– предотвратяват анемията – това се дължи на факта, че кълновете са богати на желязо.

 

помагат за редуциране на теглото – кълновете са една от тези храни, които са с високо съдържание на хранителни вещества и много ниско съдържание на калории. Това означава, че можете да ядете кълнове без да се притеснявате, че ще компрометирате диетата си.

 

понижават нивата на “лошия“ холестерол – кълнове са чудесен източник на омега-3 мастни киселини, и въпреки, че технически те форма на холестерол, те се считат за „добър“ холестерол (HDL холестерол) и всъщност могат да намалят количеството на вредния холестерол в кръвоносните съдове и артериите.

 

понижават  кръвното налягане – съдържанието на калий в кълновете  помага за намаляване на кръвното налягане, тъй като калият е вазодилататор и може да освободи напрежението в артериите и кръвоносните съдове. Те подобряват кръвообращението, като същевременно се намалява съсирването и риска от атеросклероза, сърдечен инфаркт и инсулт.

 

предпазват от рак – антиоксидантната активност на органичните съединения, открити в кълновете ги правят отличен избор за вашата диета при борбата с рака.  Витамин С, витамин А, както и аминокиселините и протеините (включително огромното количество ензими) могат също да повлияят на съдържанието на свободните радикали в организма.

 

– стимулират  здравето на кожата

– подобряват зрението

– подпомагат имунната система

 

 

Източник: healthyeating.sfgate.com; sprouting.com; www.nutrition-and-you.com
Източник снимка: www.pixabay.com