Къна – тайната за красива коса

"Къна" се наричат, изсушените и смлени на прах листа на растението Lawsonia inermis. То расте подобно на храст в Северна Африка, Южна 2014-07-12T16:04:14+00:00 Здравни Статии

Малко история и интересни факти…

 

„Къна“ се наричат, изсушените и смлени на прах листа на растението Lawsonia inermis. То расте подобно на храст в Северна Африка, Южна Азия и Северна Австралия, като съдържа пигменти, смоли и танини, които придават на косата цвят, обем и блясък.

Тъй като къната има охлаждащи свойства, хората от пустинните райони я използвали, за да разхлаждат телата си. Те правели паста, в която потапяли дланите и стъпалата си – така добивали усещане за хлад по цялото тяло. То се запазвало, докато избледнее оцветяването, a след това по кожата оставали пъстри шарки, откъдето постепенно дошла идеята да се правят „шаблони“ за декоративни цели. Документирано е, че Клеопатра е използвала къна точно с такава цел.

 

Как се приготвя къна

 

Натуралната къна е землистозелена на цвят и има характерен мирис, като след прилагане, цветът на косата ви може да бъде от риж до тъмен махагон. Нюансът, който се получава след боядисването, е индивидуален, защото зависи от естествения цвят на косата и разновидността на къната.Различни нюанси на косата могат да се получат, ако къната се комбинира с други билки – например лайка(наричана безцветна къна) за златисти оттенъци, индиго за по-тъмночервени тонове и амла (Emblica officinalis) за кестеняви. Къната оцветява косата по специфичен начин: гъстата и тъмна коса по-слабо, а по-интензивно тънката коса. Трябва да се знае, че къната не може да покрие добре белите коси, тъй като се влияе от основния цвят на косъма
Къна - тайната за красива косаНачин на употреба

 

100 г къна, 1чаена лъжичка лимонов сок или черен чай, 1/4 чаша вряла вода се смесват в неметален съд, похлупват се с чийнийка докато сместа поистине до топло.Тогава се добавя 1 чаена супена лъжица студено пресован зехтин. Нека сместа престои в продължение на 15 мин до 8 часа, според времето с което разполагате, за да се освободи цветът на къната. Когато той се промени от тъмнозелен в кафеникав, значи тя е готова за употреба. Консистенцията трябва да е като крем/ако е поизсъхнала добавете малко вода/. На измита, чиста и подсушена коса, спомощта на ръкавици нанесете сместа обилно върху косата. След това покрийте главата с найлонова шапка за душ. Увийте цялата глава с голяма стара хавлиена кърпа /тъй като може да се получат петна от къната/. Крайният резултат зависи от оригиналния цвят на косата и колко дълго е престояла къната. Колкото по-дълго стои, толкова по-червена ще стане косата – някои жени я оставят за половин час, а други – 8часа. Нормално е да се остави да престои 2часа. Възможно е от топлината, струйки къна да се стекат по врата ви, подсушете ги – това е знак че скоро трябва да измиете къната. Измийте билката къна от косата си чрез обилно обливане с топла вода.Нанесете и балсам, който ще подпомогне измиването на малките частици билка и ще фиксира оцветяването. Подсушете косата.

 

След къносването по възможност не ползвайте веднага шампоан. Изчакайте два – три дни и тогава вече ползвайте шампоан и балсам, както обичайно.

 

 

Източник: www.bilki.bg/ Автор: AnnA Ilieva
Източник снимка: Stuart Miles/freedigitalphotos.net
Снимка 1: marin/freedigitalphotos.net