Кървене от носа – причини и как да го предотвратим

Кръвотечението от носа може да бъде драматично и плашещо на пръв поглед, особено за тези, които не понасят кръв. За щастие, в повечето 2014-09-14T00:12:53+00:00 Здравни Статии

Кръвотечението от носа може да бъде драматично и плашещо на пръв поглед, особено за тези, които не понасят кръв. За щастие, в повечето случаи кървенето не е сериозно и може да се овладее лесно.

 

Кръвотечението от носа може да се появи спонтанно, когато носните мембрани са изсушени. Това е често срещано състояние при сух климат, или по време на зимните месеци, когато въздухът в помещенията е сух и топъл в резултат на отоплителните уреди. Хората са по-податливи на кръвотечение от носа, ако вземат лекарства, които служат за разреждане на кръвта (варфарин,  аспирин или някое противовъзпалително лекарство). При това положение, дори малка травма може да доведе до значително кървене.

 

Следните фактори повишават риска от възникване на  кръвотечение от носа:

 

– инфекция
– някакъв вид травма,
– алергичен и неалергичен ринит
– хипертония (високо кръвно налягане)
– използването на лекарства за разреждане на кръвта
– злоупотребата с алкохол
– по-рядко срещани причини са: тумори и наследени проблеми с кървене от носа
– хормоналните промени по време на бременността може да повиши риска от кръвотечение от носа.

 

Как да предотвратим кървенето от носа?

 

1. Ако искате да избегнете кръвотечение от носа, поддържайте лигавиците влажни чрез пиене на повече вода.

 

2.  Избягвайте колкото е възможно използването на климатици за отопление, тъй като те изсушават въздуха, и могат да доведат до изсушаване на носната лигавица и оттам да се получи кървене от носа.

 

3. Използвайте редовно назални спрейове за овлажняване на носната лигавица. Този тип спрейове могат да се използват продължително време без да имат странични ефекти и с тях може да намалите риска от възникването на кървене от носа.

 

4. Когато спите, дръжте главата си на високо като използвате две възглавници.

 

5. Контролирайте кръвното си налягане ако сте болни от хипертония. Това ще намали риска от кървене.

 

6. Приемайте витамин С – той помага за укрепване на капилярите и стимулира образуването на колаген, който е необходим за правилното функциониране на носната лигавица. Заедно с витамин С, може да приемате хранителни добавки съдържащи екстракт от семена от грозде. Семената на гроздето съдържат флавоноиди, които укрепват капилярите.

 

7. Не се напъвайте и не вдигайте тежки предмети.

 

8. Не използвайте продължително време капки за отпушване на носа (деконгестанти), тъй като те изсушават носната лигавица и рискът от кървене се повишава.

 

 

 

Източник: www.medicinenet.com; en.wikimedia.org; www.webmd.com
Източник снимка: David Castillo Dominici/freedigitalphotos.net