Лавандула

Лавандула

Lavandula angustifolia MILL. Сем. Labiatae – Устноцветни

 

ОПИСАНИЕ: Висок, многогодишен полухраст. Кореновата система е силно развита както на дълбочина, така и на ширина. Стъблата са по много, образуващи туфи, в долната си част вдървесинени. Листата са приседнали, продълговато-ланцетни или линейни, целокрайни, срещуположни, сивобелезникави, по ръба си подвити надолу, като по-старите са зелени с жлезисти трихоми отдолу. Не опадват през зимата. Цветоносните дръжки са четириръбести. Цветовете са бели, бледорозови до тъмновиолетови, разположени в класовидни съцветия. Венчето е синьовиолетово или бяло, тръбесто, с две устни – горната двуделна, по-голяма, а долната – триделна. Венчелистчетата са сраснали в тръбица. Тичинките са 4, с жълти прашници. Плодът е съставен от 4 орехчета. Цъфти през юли-август.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Произходът на лавандулата е Средиземноморието (Южна Франция, Испания, Италия, Гърция). Култивира се нашироко както в тези страни, така и в цяла Европа. У нас се среща диворастяща, а е застъпена като култура в няколко сорта по склоновете на Стара планина и Средна Гора.

 

ДРОГА: Цветовете

Свежите цветове съдържат до 1% етерично масло, в състава на което влизат линалилацета. Съдържат още свободен линалоол и малки количества борнеол, един кумарин, гераниол, камфен, мирцен, нерол, естери на оцетната киселина и др.

Естерното съдържание в маслото варира в широки граници в замисимост от почвата, климата, начина и условията на бране, на дестилация и др. Установено е, че българското лавандулово масло съдържа и сесквитерпени въглеводороди.

Освен етерично масло дрогата съдържа още танини до 12%, захари, антоциани, незначително количество восъци, органични киселини, минерални соли.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Като нервоуспокояващо, антисептично и ободряващо средство във вид на запарка: по 3 чаени лъжички счукани на ситно цветчета се заливат с 2 чаени чаши вряща вода; след изстиване се прецежда и се изпива на  няколко порции за 1 ден.

Получаваното от растението етерично масло намира широко приложение в парфюмерийната, сапунената промишленост.

Народно инсектицидно средство особено против молци. Също за ароматизиране.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка:bg.wikipedia