Лайка

Лайка

Matricaria Chamomilla L.   Сем. Compositae- Сложноцветни

 

боли очи,лайкучка, пирелик, подрумиче, роман

 

ОПИСАНИЕ: Едногодишно тревисто растение. Коренът е тънък, разклонен, светлокафяв. Стъблото е високо до 50 см, силно разклонено в горната си част, голо. Листата са последователни, двойно до тройно пересто нарязани, с тесни островърхи крайни дялове. Цветните кошнички са съставени по периферията от бели езичести, а във вътрешността от жълти тръбести цветчета, които са събрани в силно изпъкнали, почти конични, с кухи цветни дъна цветни главички, разположени на дълги дръжки по върховете на стъблото и разклоненията. Обвивката на кошничката е полукълбеста, съставена от керемидообразно наредени и по краищата ципести листчета. Цветното легло е без прицветници. Плодът е дребен, ръбест, с тънки ребра от към вътрешната си страна, без жлезисти брадавички на върха и без хвърчилка. Цялото растение има приятна миризма. Цъфти от средата на пролетта до есента. Цялото растение и особено цветните кошнички имат силна характерна приятна миризма и слабо горчив вкус.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Общият ареал на лайката обхваща почти цяла Европа, част от Азия, Иран, част от Северна Америка, пренесена е в Австралия. У нас се среща по поляните и пасищата, около населените места, из дворовете, покрай пътищата и другаде из цялата страна.

 

ДРОГА: Цветните кошнички

Дрогата съдържа до 0,8% етерично масло, в състава на което влизат прохамазулен и лактонът матрицин, които при термична обработка се превръща в сесквитерпена хамазулен. Количеството на хамазулена в нашето етерично масло е около 10%.

Дрогата съдържа още около 3% горчиви вещества, апиин, който лесно се разгражда на апигенин. В дрогата е установено съдържанието на други флавони и слузни вещества. Установено е също, че хамазуленът, прохамазуленът и матрицинът имат противовъзпалително, успокояващо и местноанестезиращо действие. В състава на етеричното масло влизат още каприлова, нонилова и изовалерианова киселина. Дрогата съдържа още смоли, гуми, восъци, соли на фосфорната киселина, сяра, витамин C, танини, минерални соли.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Противовъзпалително, смазмолитично

Лайката е ценно лекарствено растение, нашироко използвано още от старите гърци и римляни и от траките. Употребява се нашироко и в научната и в народната ни медицина при стомашни колики, като потогонно, газогонно, и противоспазматично средство, при безсъние, главоболие, хистерия, цистит, колит, гастрит и др.: по 1-2 супени лъжици дрога се залива с 2 чаени чаши вряща вода. След изстиване на запарката се прецежда и се пие по 2-3 супени лъжици дневно.

Външно – като противовъзпалително средство за плакнене на устата при зъбобол, за гаргара, за епителизация на рани и др. Дрогата се употребява също и за получаване на хамазулен. Намира широко приложение и в козметиката – за подържане свежестта на кожата. Любимо народно инсектицидно  средство.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: – wikipedia