ЛАРИНГИТ

Това е заболяване, при което се наблюдава възпаление на ларинкса.

 

 

ЛАРИНГИТКартоф(Solanum tuberosum) – под формата на гаргара суровият сок се използва при ларингити.

 

 

 

 

 

 

ЛАРИНГИТСамобайка/бабичева трева,бръшлянова самобайка, върболиче/(Glechoma hederacea) – прилага се при заболявания на дихателните пътища като ларингити. Вътрешно се прилага под формата на запарка – 1 чаена лъжичка ситно нарязана дрога на 1 чаша вряща вода – доза за 1 ден.

 

 

 

ЛАРИНГИТБедреница/каменоломков анасон, див анасон, горски анасон/(Pimpinella saxifragra) – препоръчва се като секретолитично средство при катари на горните дихателни пътища – ларингир и др. Вътрешно – 1 чаена лъжичка ситно стрит корен се наставя с 1 чаша вода на студено в продължение на 8 часа, прецежда се и същата дрога се запарва с 1 чаша вряща вода, след 10 минути отново се прецежда. Извлекът и запарката се смесват и се подслаждат с 1 супена лъжица мед. Изпива се за 1 ден на глътки.

 

ЛАРИНГИТВисок лопен(Verbascum thapsiforme) – в народната медицина се прилага при ларингити. Инфуз – 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога за една чаша вода – доза за един ден.

 

 

 

 

 

ЛАРИНГИТОфика/калина/(Sorbus aucuparia) – плодовете се препоръчват за гаргара при ларингити. Една супена лъжица от плода, леко счукан, се залива с 400 мл вода и се поставя да ври 5 минути. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.