Лекари от Франция направиха пробив в терапията на сърдечна недостатъчност със стволови клетки

Сърдечни клетки, получени от ембрионални стволови клетки, са били присадени преди три месеца на пациентка, страдаща от сърдечна нед .... 2015-01-19T09:52:13+00:00 Здравни Новини

Сърдечни клетки, получени от ембрионални стволови клетки, са били присадени преди три месеца на пациентка, страдаща от сърдечна недостатъчност, съобщава AFP. Пациенката вече е добре.
Ръководител на екипа е проф. Филип Менаше от парижката болница „Жорж Помпиду“.

 

Ембрионалните стволови клетки, наричани плурипотентни, имат голям терапевтичен потенциал, защото могат да се превърнат във всякакъв вид тъкан. Опити с тяхна помощ да бъдат коригирани патологии на окото вече са правени. Това обаче е първата подобна терапия на сърдечна недостатъчност.

 

Присадката е направена върху засегнат от инфаркт участък от сърцето заедно с коронарен мост на 21 октомври 2014 година. Пациентката, на 68 години, е страдала от остра сърдечна недостатъчност с явна промяна на сърдечната функция след прекаран инфаркт, но не в стадий, изискващ присаждане на сърце.
Понастоящем жената е добре и състоянието й се е подобрило, без да се наблюдават усложнения. Тя води нормален живот. Младите сърдечни клетки, получени от стволови клетки, са инкорпорирани в гел, който е поставен като лепенка върху инертната зона на сърцето. Тази част от органа вече се движи, но още е рано да се каже дали това се дължи на стволовите клетки, или на моста.

 

„Не мислим, че тези клетки ще живеят вечно и ще произвеждат сърдечна тъкан, но имаме сериозни основания да мислим, че те отделят вещества, които могат да предизвикат форма на възстановяване от страна на самото сърце“, каза проф. Менаше.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: www.123rf.com