Лекарствата действат различно в зависимост от това кога се приемат

Лекарства действат по-добре, ако се пият в определено време от деня, обявиха американски учени, които откриха, че ефективността им .. 2014-11-24T10:03:57+00:00 Здравни Статии

Лекарства действат по-добре, ако се пият в определено време от деня, обявиха американски учени, които откриха, че ефективността им е свързана с биологичния часовник, съобщи в. „Дейли телеграф“.

 

Учени от университета на Пенсилвания установиха в кои часове от денонощието са най-активни гените в отделните органи и тъкани. Изследването им показа неочаквано големи вариации, които могат да се отразят на ефикасността на лекарствата, насочени към тези части на тялото.

 

За черния дроб и бъбреците активността е най-голяма след 18 ч. Пиковото време за белите дробове е по обяд, а сърцето е най-активно сутринта.

 

Учените са убедени, че лекарствата насочени към тези органи действат различно в зависимост от това по кое време се приемат, пише NovaNews.

 

Тестове с мишки показали, че почти половината от 250-те най-продавани лекарства са с различен ефект през деня и нощта. Много от тях не остават дълго в тялото, затова е важно да се приемат, когато са най-ефикасни.

 

Ниските дози аспирин за сваляне на кръвното налягане, например, са най-ефикасни преди лягане.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: www.pixabay.com