Лековит чай от маслинови листа – средство за лечение на редица заболявания

Пийте чая студен или горещ. Можете да добавите мед и лимон за по-добър вкус. За оптимални резултати, пийте от чая всеки ден. Освен за лечение 2015-11-23T23:25:46+00:00 Здравни Статии

Чаят от маслинови листа съдържа повече антиоксиданти от зеления чай, който е считан за един от най-здравословните видове. Когато говорим за маслина, ние често мислим за вкусните и здравословни плодове, но малко от нас знаят, че листата му са изключително полезни и здравословни.

 

Историята на маслините датира далече в миналото – маслиненото дърво може да живее до 3000 години. Древните египтяни използвали маслиновите листа за лечение на различни заболявания.

 

Маслиновиte листа имат множество лечебни свойства. Олейропеинът, горчив монотерпенов глюкозид, е най-активното съединение в маслиновите листа, който е свързан главно с техния терапевтичен ефект. Това е съединението, което при своето разграждане се осигурява антибактериалната активност.

Маслиновите листа помагат за лечение на пневмония, гонорея, туберкулоза, грип, менингит, хепатит B, херпес и т.н. Те помагат при възпаление на отделителната система, но също така и при хирургични инфекции. Доказано е, че маслиновите листа  предотвратяват гъбични инфекции.

 

Съединенията в маслиновите листа за укрепване на имунната система и повишаване на енергийния запас на организма, осигуряват антивирусно, антипаразитно, антибактериално и противогъбично свойства, намаляване или дори напълно елиминиране на здравословните проблеми, намаляване на кръвното налягане, кръвната захар и лошия холестерол (LDL).

 

Рецепта за чай от маслинови листа:

 

За чаша чай, имате нужда от 15 до 20 изсушени маслинови листа. Сварете водата, добавете листата и оставете още 2 – 3 минути. Оставете листата във водата в продължение на 10 минути и след това ги извадете. Не оставяйте на листата във водата за прекалено дълго.

 

 

Пийте чая студен или горещ. Можете да добавите мед и лимон за по-добър вкус. За оптимални резултати, пийте от чая всеки ден. Освен за лечение, чаят помага и за превенция и предпазване от различни заболявания.

 

 

Източник: www.healthyandnaturalworld.com; www.webmd.com; articles.mercola.com
Източник снимка: www.pixabay.com