Лечебната сила на билката котешки нокът

Растението котешки нокът (Uncaria tomentosa) се използва традиционно в перуанската народна медицина като лекарство за лечение на ..... 2015-08-16T13:10:53+00:00 Здравни Статии

Растението котешки нокът  (Uncaria tomentosa) се използва традиционно в перуанската народна медицина като лекарство за лечение на широк спектър от здравословни проблеми, особено храносмилателни оплаквания и артрит и за лечение на рани, проблеми със стомаха, рак и др.

 

Най-голямо внимание се отделя на оксиндоловите алкалоиди намерени в кората и корените на растението, които стимулират имунната система. Именно тези седем различни алкалоида са в основата на различните медицински и лечебни свойства на котешкия нокът. Най-имунологично активен алкалоид е изоптероподина, който повишава имунния отговор в тялото и действа като антиоксидант.

 

Различните вещества, намерени в котешкият нокът са ефективни срещу вируси, бактерии и други микроорганизми, които причиняват болести и освен това, тези вещества предпазват здравите клетки от различни злокачествени мутации.

 

Противовъзпалителните свойства на тази билка помагат за облекчаването болките при артрит, подагра и други възпалителни състояния. Котешкият нокът подпомага храносмилателната и имунната система като прочиства организма от отпадните продукти и токсини. Това прочистване спомага за облекчаването на състоянието на хора живеещи с различни стомашни и чревни разстройства, включително: колит, болест на Крон, синдром на раздразнените черва и др.

 

Котешкият нокът може да се комбинира с други билки стимулиращи имунната система като например Ехинацеята. Билката котешки нокът може да бъде полезна при следните състояния:

 

– намалява болката и възпалението при ревматизъм, артрит и други видове възпалителни заболявания.
– има противоракови свойства и инхибира образуването на ракови клетки.
– стимулира зарастването на раните.
– помага при лечението на стомашни язви и други чревни проблеми.
– помага за облекчаването на хроничната болка.
– стимулира имунната система.
– помага в борбата с различни  вирусни и гъбични инфекции, като херпес и кандида (Candida albicans).

 

Лечебните алкалоиди в тинктурата от котешки нокът се освобождават от танините под въздействието на киселините в стомаха. Ако те се абсорбират чрез езика, те губят своята сила. Поради тази причина, винаги трябва да приемате тинктурата с  1 чаша вода, за да избегнете абсорбцията прз езика.

 

Можете да добавите 1 супена лъжица лимонов сок или 1 чаена лъжичка оцет към водата за да се повиши киселинността на разтвора и оттам съответно да се повиши ефекта на тинктурата. Ако пиете чай от котешки нокът добавяйте лимонов сок за по-добро усвояване.

 

 

Източник: www.en.wikipedia.org; www.drugs.com; www.webmd.com
Източник снимка: https://www.agric.wa.gov.au