Лечебни свойства на лавандулата

Съвременната медицина се развива все повече и повече. Милиони човешки животи биват спасявани всеки ден с чудото на съвременната медицина ... 2015-12-02T09:51:59+00:00 Здравни Статии

Съвременната медицина се развива все повече и повече. Милиони човешки животи биват спасявани всеки ден с чудото на съвременната медицина. Редица смъртоносни болести са изкоренени завинаги благодарение на медицинските открития на добри учени и лекари. И ние трябва да бъдем изключително благодарни за това. Но въпреки това не трябва да губим връзката с природата и всеки един от нас трябва да знае, че може да разчита за нея при редица заболявания.

 

Има много билки, които са ни дали здраве, когато сме били болни.  Едно от най-мощните естествени лечебни средства е лавандулаа. Това красиво растение е изключително ефективно при определени състояния. Ето някои от потенциалните ползи за здравето, които нип редоставя лавандула:

 

1. Лавандулата премахва болката и чувството за тежест в стомаха – често имаме чувството, че стомаха ни ще се пръсне, в повечето случаи това се дължи на преяждане. Но понякога то може да бъде признак на бактериален свръхрастеж. Съвсем естествено е да има бактерии в корема, и много от тях са полезни за вас. Но някои от тях са вредни, и техния растеж трябва да бъде спрян, ако искате да бъдете здрави. Полифенолите в лавандулово масло се бори с „лошите“ бактерии в червата и създава баланс в бактериалната чревна флора.

 

2. Лавандулата стимулира заздравяването на рани – има проучвания, извършени върху плъхове, които показват, че техните рани зарастват много по-бързо, ако те се третират с лавандула и неговите екстракти. Плъховете имат организъм, който е изключително сходен с този на хората  и това откритие може много бързо да улесни живота ни. Ако имате рани може да приложите лавандула за по-бързо оздравяване на раната.

 

3. Лавандулата помага срещу пърхот – лавандуловото масло е показано, че е ефективно срещу пърхот. Просто смесете лавандулово масло с бадемово масло и масажирайте скалпа с тях.

 

4. Лавандулата помага за отпускане на нервите – вдишването на аромата на лавандулата помага успокояване на нервите. Проучвания са показали, че аромата намалява сърдечната честота и кръвното налягане.

 

5. Лавандулата помага за успокоява на сърбящата и раздразнена кожа – лавандулата притежава изразен противовъзпалителен ефект, който води до успокояване на сърбежа и зачервяването.

 

Като нервоуспокояващо, антисептично и ободряващо средство във вид на запарка: по 3 чаени лъжички счукани на ситно цветчета се заливат с 2 чаени чаши вряща вода; след изстиване се прецежда и се изпива на  няколко порции за 1 ден.

 

 

Източник: www.marksdailyapple.com; www.gardensablaze.com; www.livestrong.com
Източник снимка: www.freedigitalphotos.net/ Serge Bertasius Photography